Filipinski katolički poglavari i skupine za ljudska prava osudili su u ponedjeljak plan predsjednika Rodriga Dutertea za ponovno uvođenje smrtne kazne i pogubljenje “pet ili šest” kriminalaca dnevno, nazvavši ga “barbarskim”.

Duterteu (71) je glavni zakonodavni prioritet ponovno uvođenje smrtne kazne u toj većinski katoličkoj zemlji u sklopu brutalnog rata protiv zločina u kojemu je ubijeno 5.300 ljudi.

Jedan dužnosnik utjecajne katoličke Filipinske biskupske konferencije rekao je da se Crkva “u potpunosti protivi” Duterteovom planu.

Pater Jerome Secillano, izvršni tajnik ureda za odnose s javnošću Biskupske konferencije, kazao je da će svijet na Filipine gledati kao na “barbarsku” zemlju.

“Filipini će postati prijestolnicom smrtne kazne u svijetu”, kazao je.

Filipini su ukinuli smrtnu kaznu 2006. nakon što joj se žestoko usprotivila Katolička Crkva.

Prije nego što je preuzeo dužnost u lipnju, Duterte je obećao da će uvesti pogubljenja vješanjem i rekao je da ne želi trošiti streljivo te kako smatra da je vješanje humanije od streljačkog odreda.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein napisao je u pismu filipinskom Kongresu ovaj mjesec da bi ponovnim uvođenjem smrtne kazne Filipini prekršili svoje međunarodne obveze.

Komentiraj