Barbara Matić: “Ispisale smo još jednu povijest hrvatskog džuda i stvarno svaka nam čast”

Ispisale smo još jednu povijest hrvatskog džuda i stvarno svaka nam čast, kazala je nakon osvajanja naslova svjetske prvakinje u hrvatskom finalu u Taškentu Barbara Matić.

Najbolja hrvatska džudašica Barbara Matić obranila je naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 70 kg nakon što je u finalu SP-a u Taškentu pobijedila drugu hrvatsku predstavniku, 21-godišnju Lauru Cvjetko.

Na najvažnijem događaju za džudaše koje se održava u Taškentu, Hrvatska je u finalu kategorije do 70kg imala dvije predstavnice – aktualnu svjetsku prvakinju i broj 1 na rang ljestvici 27-godišnju Barbaru Matić, te 21-godišnju Laru Cvjetko.

Za 27-godišnju Barbaru ovo je drugo svjetsko zlato nakon što je pobijedila prošle godine u Budimpešti, a zanimljivo dva puta je bila i juniorska svjetska prvakinja (2013, 2014). Dva puta je bila treća na europskim prvenstvima (2014,  2017), te Europskim igrama u Minsku (2019).

Finalna borba je bila gotova za nešto više od minute, a Matić je polugom na ruci svoje suparnice stigla do pobjede. Hrvatska je tako prvi put u povijesti imala dvije predstavnice u finalu SP-a.

Splićanka Matić je došla do svog drugog svjetskog naslova, a nakon pobjede je zagrlila reprezentativnu kolegicu kako bi fotografi u Humo Areni ovjekovječili taj trenutak kojeg su dosad proživjeli samo velikani džuda iz Japana, Kine, Kazahstana i SSSR-a. I sad dvije velike džudašice iz Hrvatske.

„Postala sam viceprvakinja svijeta u Taškentu, nevjerojatan osjećaj, a u finalu sam se borila s Barbarom. Dvije svjetske medalje putuju u Hrvatsku, predivan osjećaj, još ne mogu vjerovati da sam ovo napravila. Ovo mi je prva seniorska svjetska medalja, idem dalje, nastavit ću raditi i nadam se da je ovo tek početak“, kazala je Lara Cvjetko.

Za 21-godišnju Laru ovo je najveći uspjeh u karijeri. Prije dvije godine je postala europska prvakinja za uzrast mlađih seniora (do 23 godine). Do sada je osvojila i srebrnu medalju na juniorskom Europskom prvenstvu 2021. i srebro na juniorskom Svjetskom prvenstvu u Olbiji. Cvjetko je bila i europska kadetska prvakinja 2017. u Kaunasu.

Uz aktualnu olimpijsku pobjednicu do 52 kilograma Japanku Utu Abe, Barbara je jedina natjecateljica na Svjetskom prvenstvu u Taškentu koja je uspjela obraniti prošlogodišnju titulu.

 

Veliko hrvatsko finale na Svjetskom prvenstvu u džudu za žene. Matić pobijedila Cvjetko

Komentiraj