Patrik Macek/PIXSELL

BANSKI DVORI: Premijer Plenković primio šefa Delegacije EU-a u BiH Wigemarka

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima sa šefom Delegacije Europske unije i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Larsom-Gunnarom Wigemarkom s kojim je razgovarao o situaciji u toj zemlji, priopćila je Vlada RH.

Posebice su razmotrili proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković ponovio je da Hrvatska snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te njezinu stabilnost i demokratsku funkcionalnost koja jamči ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svih građana.

Hrvatska je pouzdan partner i zagovornik Bosne i Hercegovine, istaknuo je.

Plenković je izrazio spremnost Hrvatske da politički, tehnički i stručno pomogne Bosni i Hercegovini u jačanju administrativnih kapaciteta u procesu europskih integracija, a  priprema se i održavanje zajedničke sjednice dviju vlada.

Wigemark je naglasio važnu ulogu RH na europskome putu Bosne i Hercegovine te važnost hrvatskih iskustava u tom procesu. Osobito važnima za političku budućnost Bosne i Hercegovine Wigemark smatra izmjenu izbornoga zakona te nastavak gospodarskih i socijalnih reformi.

Razgovaralo se i o prekograničnoj suradnji te projektima za koje je odobreno sufinanciranje, a provode se u suradnji s Republikom Hrvatskom, posebice u području prometa, stoji u priopćenju.

Komentiraj