Banožić u krug kandidata za šefa VSOA-e pokušava uvesti Željka Živanovića

Upućeni vojni izvori Nacionalu su otkrili kako ministar obrane Mario Banožić u krug potencijalnih kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije pokušava uvesti i Željka Živanovića, bivšeg načelnika obavještajne uprave Glavnog stožera oružanih snaga, koji je trenutno angažiran kao jedan od Banožićevih savjetnika. U toj kadrovskoj kombinaciji pokušalo bi se kao njegova zamjenika progurati Damira Stručića, za koga je Nacional u prošlom broju naveo kako su ga skloni podržati ljudi bliski predsjedniku Zoranu Milanoviću. Stručić je bivši djelatnik VSOA-e, angažiran na Hrvatskom vojnom učilištu, kojem je 13. rujna 2010. prestala služba u VSOA-i. U rješenju o prestanku njegove službe navodi se kako je prije donošenja tog rješenja utvrđeno da je Stručić nesavjesnim obavljanjem poslova i povredom propisa kojima se uređuje rad VSOA-e onemogućavao obavljanje poslova iz djelokruga rada VSOA-e, a Nacional je objavio i dokumente koji to potvrđuju.

Banožić je sklon podržati još trojicu kandidata za tu funkciju: brigadira Željka Ljubasa, brigadnog generala Miju Validžića te brigadira Tomislava Krpana. Vojni izvori Nacionala navode i kako su posve deplasirana nastojanja da se umanji odgovornost dosadašnjeg ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera za aferu nezakonitog trošenja državnog novca unutar VSOA-e, što je prvi hrvatskoj javnosti još u srpnju otkrio Nacional. Naročito pri tomu navode kako nisu točne tvrdnje da je Kinder u spomenute nezakonitosti bio neupućen. Jedan od vojnih izvora to obrazlaže ovako:

‘’Zahtjev za izdavanje sredstava za posebne namjene podnosi operativac iz agencije, suglasnost za ta sredstva daje načelnik odjela ili sektora te odobrava nalog i prosljeđuje ga na višu razinu sve do ravnatelja. U prijedlogu zahtjeva opisuje se operacija, akcija, te se navode suradnici ili razlozi za što se navedena sredstva traže. Mjesec dana nakon dizanja novca vrši se istim slijedom pravdanje trošenja sredstava uz priloge račune i druge slične dokumente. Kinder je preko tadašnjeg pomoćnika Danka Mrše uspostavio mrežu izvlačenja novca za njihove osobne potrebe. Apsurd je utoliko veći što se radilo o međunarodnim aktivnostima za koje uopće nije bilo osnove za korištenje tih sredstava.’’

Isti izvor navodi kako su osim Kindera i Mrše, postupanjem Uskoka obuhvaćeni još i K.L, T.Š., R.R., D.K., A.J. i D.M. (identiteti poznati redakciji). Kinder je isprva spomenute nezakonitosti bio sklon prikriti, ali sve je nakon otkrića Nacionala tijekom izvanrednog nadzora utvrdio Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, pa je na koncu reagirao predsjednik Milanović i zatražio Kinderovo razrješenje s dužnosti. Lobiranja za njegova nasljednika i dalje se zahuktavaju. Tehnički novog ravnatelja predlaže ministar obrane, ali kako je Milanović s Banožićem u jako lošim odnosima, očekuje se da se o tom imenovanju na koncu dogovore izravno Milanović i premijer Plenković.

Komentiraj