Banožić: “Odluka o borbenim zrakoplovima mogla bi se znati iza Nove godine”

Ministar obrane Mario Banožić u petak je novinarima, nakon otvaranja Kuća hrvatske hrane Crotaste, kazao da još ne može reći koji su višenamjenski borbeni zrakoplovi u užem izboru te dodao da bi se ta odluka mogla znati iza Nove godine.

“Hrvatska vojska je svojim odgovornim pristupom sve ove godine uspjela nabaviti osnovnu opremu da uvijek kažemo – imamo mogućnost nešto osigurati. Takva je stvar i s višenamjenskim borbenim zrakoplovima, da li ih imate ili nemate. Onoga trenutka kada vam zatrebaju vi ne možete čekati novu nabavu. Ili ih imate ili ih nemate”, rekao je novinarima Banožić.

Objasnio je da do 2024. godine na raspolaganju imaju sadašnje MIG-ove 21. Smatra da ne bi trebalo prepustiti hrvatsko nebo za čuvanje drugim zemljama saveznicama. “Trošak je uvijek prisutan, ali je isto tako prisutna potreba i mogućnost da će nam baš to sutra zatrebati”, kazao je.

Dodao je da je završena studija izvedivosti koja je podloga za političku odluku koju će donijeti vlada sukladno mišljenju saborskog Odbora za obranu i Vijeća za obranu. Smatra kako će se ta odluka znati iza Nove godine.

Na pitanje je li koronavirus ušao u hrvatsko zrakoplovstvo, samo je rekao da je ‘virus prisutan’ i imaju ‘određene organizacijske situacije koje su se odnosile na Dan obilježavanja hrvatskog ratnog zrakoplovstva’.

“Ono je odgođeno za koji dan dok se epidemiološke mjere i pitanje broja zaraženih ne svede na jedan normalan okvir onda ćemo i obilježiti Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, zaključio je Banožić.

Komentiraj