Banožić o aferama u Oružanim snagama: “Volio bih saznati od kud droga u sustavu, istraga je u tijeku”

Ministar obrane Mario Banožić progovorio je o stanju u Oružanim snagama s obzirom na sve češća samoubojstva i djelatnih vojnih osoba pod utjecajem droga.

Komentirao je posljednje afere koje potresaju vojsku, ali i istrage koje vode USKOK i vojna policija, a ne tiču se samo pronalaska droge. Banožić je otkrio kada i koliko vojnih pilota šaljemo u Francusku na obuku na novim avionima, ali i što misli o obaveznom cijepljenju u vojsci, s obzirom da i Amerikanci razmišljaju o tome.

Ugovori s Francuzima o kupnji borbenih zrakoplova potpisati do kraja ove godine.

”Mogu sa sigurnošću reći da ćemo u 2023. godini imati do 15 pilota koji će otići na daljnju edukaciju na samim rafalima i do 80 tehničara koji će se baviti održavanjem”, otkriva.

Cijepljenje među pripadnicima Oružanih snaga

“Svi vojnici koji odlaze na mirovne misije, operacije, zadaće, vježbe, i snose odgovornost  bi trebali biti cijepljeni, to je ono što Amerikanci traže, a Hrvatska ima. Mi smo izdali zapovijed da se organizira cijepljenje”, rekao je Banožić u Dnevniku Nove TV.

Od kud droga među pripadnicima Oružanih snaga?

”Ja bih to prvi volio saznati”, kaže. Nije želio otkriti postoji li među vojnicima i diler, već kaže da je istraga u tijeku.

Na pitanje kako je moguće da je u istrazi zbog droge pao i jedan visoki časnik u Vojnoj policiji koji je sudjelovao u osiguranju državnog i vojnog vrha, ministar kaže da očekuje da taj vojni put tog časnika ”kroz vojno-stegovne mjere, na kojima se nalazi, i završi”.

Kada je riječ o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, ministar kaže da s njima dobro surađuje.

Banožić je zadržao dio osiguranja svog prethodnika Damira Krstičevića čiji su članovi koristili službene automobile u privatne svrhe.

”Onog trena kada sam čuo za to osoba je udaljena. Neka tijela rade svoje. Ali ne toleriram takvo ponašanje, ja nikada nisam koristio automobil u privatne svrhe”, rekao je.

O suradnji s predsjednikom Milanovićem

 

 

Komentiraj