Banožić: “Nakon potresa u akcijama sudjelovalo 1100 pripadnika HV-a”

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je u ponedjeljak na sjednici Vlade da je u dosadašnjim akcijama na području pogođenom potresom sudjelovalo 1100 pripadnika Hrvatske vojske.

”Oružane snage RH su se u skladu sa svojom ustavnom zadaćom odmah nakon potresa angažirale u pomoći  stanovništvu Sisačko-moslavačke županije, gdje je od trenutka potresa do ponedjeljka angažirano ukupno 1100 pripadnika Hrvatske vojske”, rekao je Banožić.

Naveo je da su vojnici bili angažirani na uklanjanju ruševina, čišćenju objekata i prometnica te javnih površina sa svom potrebnom mehanizacijom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Uz dežurstvo na terenu, vojska je stavila na raspolaganje opremu, cjelodnevne obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje, dodao je ministar.

”Obavljali smo sanitetski prijevoz starijih i nemoćnih osoba, helikopterski prijevoz pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevoz pripadnika HGSS-a u provedbi njihovih zadaća putem pet helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je.

Banožić je naglasio da je Hrvatska vojska evakuirala stanovništvo, pri čemu je dio stanovništva pogođenog potresom zbrinut u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji.

Dodao je da je zbrinjavanje osigurano za štićenike petrinjskog Doma za starije i nemoćne te lokalno stanovništvo koje je ostalo bez domova.

”Hrvatska vojska je i dalje na terenu te daje pomoć i potporu nadležnim tijelima u čišćenju prometnica, prijevozu i postavljanju šatora i stambenih kontejnera, a pomaže i Hrvatskom crvenom križu u podjeli humanitarne pomoći, dok se dronovima snimaju kritične infrastrukture radi procjene nastale materijalne štete”, zaključio je.

Komentiraj