Banožić: “Izjava predsjednika Milanovića da prvi izbor trebaju biti američki avioni je nekorektna”

Nabava borbenih zrakoplova i dalje izaziva veliko zanimanje u javnosti. Prije nekoliko dana predane su četiri ponude, a eskadrilu od 12 zrakoplova Hrvatskoj žele prodati Švedska, Sjedinjene Države, Francuska i Izrael, a Ministar obrane Mario Banožić u Dnevniku HRT-a rekao je kako će se konačna odluka znati 12. prosinca. Kritizirao je i izjavu predsjednika Milanovića koji se izjasnio kako bi prednost trebali imati Amerikanci.

Na pitanje kako će se izbjeći scenarij koji se dogodio u prvom pokušaju odgovorio je pak da ne postoji nužno osiguranje koje će dovesti do konačnog rješenja, ali je između ostalog istaknuo da je poboljšano međuresorno povjerenstvo koje vodi računa i o vanjskopolitičkom aspektu.

Banožić je rekao i kako očekuju da će ponuditelji smanjiti ponudu. Naglasio je i da postoje financijske mogućnosti koje bi možda odgodile otplatu u idućem razdoblju.

“Definitivno to ne treba promatrati kao trošak jer znamo da je Hrvatska vojska mnogo puta bila prezentirana kao trošak, a danas imamo za posljedicu da nam se događaju stvari možda poput i ove, gdje vidimo da nam izlazi vremenski rok za našu tehniku, što dovodi u problem i samo funkcioniranje HRZ-a”, rekao je Banožić.

Izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da bi prvi izbor trebali biti američki avioni, Banožić smatra nekorektnom.

“Mislim da je ovo trenutak kada treba biti krajnje odgovoran, ne iznositi paušalna rješenja prema medijima, ne pokušati dodvoravati se na neki način određenim ponuđačima ili zemljama”, rekao je Banožić.

Odgovarajući na pitanje o eventualnim pritiscima tijekom postupka Banožić je rekao da se proširila lažna vijest o lažnoj ponudi koja je trebala biti najbolja od svih koje bi trebale pristići nekoliko dana kasnije.

“Zasad je to jedna strategija, vjerujem da će, kako će se vrijeme približavati ova tri mjeseca, ta strategija biti intenzivnija, najviše prema članovima povjerenstva, onda definitivno i prema članovima Vlade”, rekao je Banožić, izrazivši uvjerenje da će, ako pristupe čisto i iskreno kako su članovi povjerenstva i pristupili kod samog slaganja ponuda, rezultat biti dobar za sve.

Na pitanje hoće li biti racionalizacije zaposlenih u MORH-u odgovorio je da nastoje kroz određene uredbe smanjiti broj mjesta po sistematizaciji, ali i u razgovoru sa sindikatom predložiti dio rješenja u kojemu bi određeni ljudi otišli u mirovinu.

“Konkretno, ja bih sad zaključio da je to možda i gotovo 20 posto ljudi, da bi se smanjilo unutar Ministarstva obrane”, rekao je Banožić.

“Govorimo konkretno o oko 200 do 250 ljudi”, dodao je.

Komentiraj