Banke obustavile ovrhe i naplate za Sisačko-moslavačku županiju

Banke će aktivno sudjelovati u prevladavanju negativnih posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a kao prvi korak donesena je odluka o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, do finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja, izvijestila je u četvrtak Hrvatska udruga banaka (HUB).

“Zbog velikih materijalnih šteta i drugih posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije banke su, u suradnji s regulatorima, započele s intenzivnom koordinacijom i razgovorima s ciljem kreiranja sustavnog rješenja pomoći klijentima s tog područja, fizičkim i pravnim osobama, koji bi im omogućilo ugovaranje moratorija, odnosno nekog drugog vida restrukturiranja postojećeg duga”, ističe se u priopćenju HUB-a.

Kao prvi korak s ciljem olakšavanja situacije, “banke su donijele odluku o trenutačnoj obustavi iniciranja novih prisilnih mjera naplate, a ta će mjera biti na snazi sve do trenutka finalizacije sustavnog dugoročnog rješenja, o čemu će javnost biti pravovremeno i promptno obaviještena”.

Također, HUB svim klijentima koji imaju ugovorene trajne naloge sugerira da se jave svojim poslovnim bankama kada to dozvole okolnosti radi mogućnosti reguliranja plaćanja kreditnih obveza.

“Vjerujemo da svi zajedno možemo adekvatnom i brzom reakcijom u najvećoj mogućoj mjeri ublažiti negativne ekonomske posljedice u području pogođenom potresom”, poručili su iz HUB-a.

Napominju i kako će banke također nastaviti donirati materijale, opremu i novčane iznose raznim ustanovama, te i na taj način aktivno sudjelovati i biti partner Vladi, građanima i tvrtkama u prevladavanju negativnih posljedica potresa i koronavirusa.

Zagrebačka banka donira milijun kuna i obustavlja mjere naplate

Tako je Zagrebačka banka u četvrtak objavila da će kao pomoć građanima čiji su domovi stradali u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju donirati milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu, koji će donaciju usmjeriti najpotrebitijima.

Uz financijsku pomoć građanima, Zagrebačka će banka klijentima koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, u razdoblju od 31. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. godine privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Banka će klijentima koji su pogođeni potresom u narednom razdoblju omogućiti i trajnije mjere pomoći u vidu moratorija na otplatu kredita, najavljuju iz Zagrebačke banke, uz napomenu da će klijente o svim mjerama pomoći i uvjetima njihove primjene detaljnije obavijestiti putem svoje web stranice.

“Svjesni uloge koju imamo u pružanju podrške zajednici u kojoj poslujemo, činimo sve kako bismo pomogli onima kojima je trenutno pomoć najpotrebnija. U ovim teškim trenucima suosjećamo sa svim stradalima u razornom potresu koji je pogodio središnju Hrvatsku, a posebno onima koji su ostali bez svojih bližnjih”, poručio je u priopćenju predsjednik Uprave Zagrebačke banke Romeo Collina.

Komentiraj