Banke bez komentara odluke Ustavnog suda, tvrde da se drže zakona

Marko Prpic/PIXSELL

Banke u četvrtak nisu željele komentirati odluku Ustavnog suda da do konačne odluke o prijedlozima za ocjenu ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama ti zakoni ostaju na snazi, odnosno odbijanje prijedloga banaka kojima je traženo da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona.

Pored toga, banke tvrde da se u konverziji kredita u švicarskim francima u eurske kao i komunikaciji s klijentima unutar tog procesa, drže zakona.

Ustavni sud u četvrtak je objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u ‘švicarcima’ u eurske, te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi. Svi predlagatelji, a riječ je o osam banaka i četiri fizičke osobe, uz svoje su prijedloge za ocjenu ustavnosti podnijeli i prijedloge da se privremeno, do donošenja konačne odluke, obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona. Ustavni sud je ocijenio da te prijedloge za privremenim mjerama neće prihvatiti.

“Današnja objava Ustavnog suda neće imati utjecaj na nastavak provedbe postupka konverzije u Erste banci”, odgovorili su iz Erste banke na upit za komentarom odluke Ustavnog suda.

“Iako se radilo o iznimno kratkom roku, banka se na vrijeme prilagodila zakonskim izmjenama te profesionalno i kvalitetno pripremila i već započela provedbu konverzije”, ističu iz Erste banke.

Podsjećaju kako su početkom tjedna poslane obavijesti s izračunom konverzije svim korisnicima CHF kredita, a i ostatak procesa nastavit će se provoditi u skladu sa svim odredbama zakona.

Inače, nekoliko je dužnika iz Erste banke koji su primili ponuđene anekse ugovor upozorilo kako u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju ‘rušenja’ tih zakona na Ustavnom sudu, novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka.

  • Iz Erste banke ponavljaju kako smatraju da je nacrt aneksa ugovora o kreditu, kao i postupanje banke, u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

“Činjenica je da je Erste banka podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih izmjena te smatramo da je nužno obavijestiti korisnike kredita o činjenici da je banka iskoristila navedeno pravno sredstvo te da se ne može prejudicirati konačna odluka Ustavnog suda, kao niti predvidjeti moguće posljedice takve odluke”, ističu iz Erste banke.

Napominju i kako se neovisno o tome, obavljaju dodatne konzultacije s pravnim stručnjacima i regulatornim tijelima, s ciljem rješavanja eventualnih dvojbi u vezi s tumačenjem odredbi aneksa ugovora.

“Banka u svom poslovanju poštuje sve zakonske odredbe te prihvaća i ne komentira odluke sudbene vlasti”, stoji u odgovoru Erste banke.

“Hypo Alpe-Adria-Bank u potpunosti posluje u skladu sa svim važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske, a sukladno kojima su i pripremljeni nacrti izračuni i prijedlozi aneksi ugovora koji se od jučer zajedno sa svim zakonom propisanim popratnim dokumentima dostavljaju korisnicima kredita kako bi oni imali sve relevantne informacije i mogli odlučiti žele li provesti konverziju. Banka nema praksu niti može komentirati odluke sudova, te se vodi i postupa u potpunosti u skladu sa trenutno važećim zakonom”, stoji u odgovoru Hypo banke.

  • Iz Splitske banke su kazali kako nemaju komentar na odluku Ustavnog suda te nastavljaju postupati sukladno zakonskim odredbama.

“PBZ nema takvih klauzula ugrađenih u pripremljene dodatke ugovora”, odgovorili su iz PBZ-a, dok Reiffeisen banka (RBA) ističe da ne komentira odluke Ustavnoga suda, a kad je riječ o izračunima konverzije, iz te banke izvješćuju da je izračune uz svu zakonom propisanu dokumentaciju RBA počela slati svojim klijentima te će izvršiti sve svoje obveze na vrijeme i sukladno propisima.

“Što se tiče prijedloga aneksa, isti sadrže odredbu po kojoj, u slučaju da se utvrdi da zakon nije ustavan, aneks ne proizvodi pravne učinke te RBA nije od dužnika tražila odustanak od eventualnih pokrenutih ili budućih sudskih postupaka. Dakle, ne radi se o nedopuštenom dodatnom uvjetu, nego o ukazivanju drugoj ugovornoj strani na mogući razvoj događaja u budućnosti, te je sve u skladu sa važećim propisima i zakon Banka ni na koji način ne krši”, kažu u RBA.

Iz tri ostale banke koje imaju kredite u švicarskim francima i koje su zatražile ocjenu ustavnosti zakona o konverziji – Zagrebačke banke, Sberbanke i OTP banke do 17 sati nisu odgovorili na upit Hine o današnjoj odluci Ustavnog suda.

Ministar financija Boris Lalovac izrazio je pak zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda da zakoni o konverziji kredita u ‘švicarcima’ ostanu na snazi do konačne odluke o njihovoj ustavnosti te najavio da će biti kažnjene banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši te zakone.

Komentiraj