Banka bivšem dužniku mora vratiti 27 tisuća kuna i zatezne kamate

Nacional

Splitski Županijski sud donio je pravomoćnu presudu, kojom Addiko banka bivšem dužniku mora vratiti izlaznu naknadu od oko 27 tisuća kuna za prijevremenu otplatu kredita, zajedno s pripadajućim zateznim kamatama, objavila je Udruga Franak u utorak.

Addiko banka je za prijevremenu otplatu kredita jednome dužniku naplatila cca. 27.000 kn naknade, ali je dužnik tužio banku sa zahtjevom za vraćanje toga iznosa te je pravomoćno utvrđeno da je dužnik u pravu, zbog čega banka taj iznos mora vratiti uz pripadajuću zateznu kamatu. Višekratno smo upozoravali da su izlazne naknade nezakonite, tražili smo tijekom procesa donošenja Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju od ministra financija da se to propiše zakonski za postojeće kredite u kojima je naknada ugovorena, ali nismo uspjeli s našim argumentiranim zahtjevima. Očigledno, s takvom vlašću dužnicima ne preostaje ništa drugo nego tužbenim zahtjevima vratiti nepošteno i nezakonito naplaćene naknade, navodi Udruga Franak.

Splitski sud utvrdio je da je presuda utemeljena na poznatoj pravomoćnoj presudi za vraćanje izlazne naknade Županijskoga suda u Vukovaru, da je ugovorena izlazna naknada nepoštena ugovorna odredba kao što je to propisano Zakonom o zaštiti potrošača, jer se o njoj nije pregovaralo te je ona uzrokovala suprotno načelima savjesnosti i poštenja neravnotežu prava i obveza na štetu potrošača. navode i kako je ta odredba ništetna jer se radi o nepoštenoj ugovornoj odredbi. Presudom je odlučeno kako se zatezne kamate na dosuđeni iznos naplaćuju se na temelju članka 1115. ZOO, jer je Addiko banka u konkretnom slučaju nepošteni stjecatelj.

“Pitamo se, koliko još dokaza je potrebno Ministarstvu financija i Vladi RH da zakonski zaustave sve buduće nezakonite naplate izlaznih naknada za prijevremenu otplatu kredita koje su ugovorene, ali se nisu smjele ugovarati jer je to suprotno i Zakonu o obveznim odnosima, i Zakonu o zaštiti potrošača. Pozivamo sve dužnike koji su već platili izlazne naknade za prijevremenu otplatu da se jave Udruzi Franak radi savjetovanja o eventualnom podizanju tužbe na pravni mail Udruge Franak: [email protected]”, poručuju iz udruge Franak.

Komentiraj