Nebojša Babić

Deveto izdanje Demofesta, najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Europi, ove godine bit će održano od 21. do 23. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Ove godine se za prvu nagradu, vrijednu 5000 eura kompenziranih kroz snimanje i produkciju albuma, bori 35 bendova iz regije, dok će drugoplasirani odnosno trećeplasirani osvojiti 2.000 odnosno 1.000 eura. “Demofest je od prvog dana svog postojanja u centar pažnje stavio demo bendove, mlade kreativce, i zbog njih postoji. Jako nam je važno da to svi razumiju. Želimo da publika u što većem broju dođe i podrži ih, a da koncerti poznatih bendova budu nagrada. I zato će svi koji dođu na tvrđavu Kastel podržati demo bendove, uživati u ukupnom programu festivala besplatno, a svi koji dođu samo na revijalni program, platit će ulaznicu. Cijena ulaznice je simbolična, ali smo njome pokušali poslati poruku: Dođite i podržite demo bendove, jer Demofest primarno postoji zbog njih”, izjavila je Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Prvog dana festivala, u četvrtak, 21. srpnja, zvijezde večeri su britanski majstori crossovera i poznati dub bend Dub Pistols, dok će vjerojatno veću euforiju izazvati Hladno pivo, koje se s nestrpljenjem očekuje ponovo na pozornici Demofesta. Uz njih, prvu večer nastupa i beogradska grupa S.K.A. koja je prošle godine na Demofestu osvojila treće mjesto. Druge večeri, u petak, 22. srpnja, publika će plesati u ritmu britanske grupe Sisters Of Mercy. Uz njih nastupa beogradska grupa Kolja i Grobovlasnici, dok će kao drugoplasirani prošle godine nastupiti Rezerve iz Hrvatske. Završna večer u subotu, 23. srpnja, pripala je švedskoj grupi globalne popularnosti Mando Diao, zatim Bombaj Štampi, ZAA te prošlogodišnjim pobjednicima Demofesta, riječkoj grupi Nord koja će upravo na Demofestu promovirati svoj debi album.

Kao i ranije, Demofest nudi bogate prateće sadržaje u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u dnevnom terminu u prostorijama Doma omladine. Tom prilikom bit će otvorene dvije izložbe: memorabilija ex-Yu muzičara “Rock muzej” i izložba fotografija “Total Experience”. Demofest donosi glazbene dokumentarne filmove “Vlada” o Vladi Divljanu, “Jadranka” o nedavno preminuloj kantautorici Jadranki Stojaković, kao i film “Sloboda ili ništa” o bendu Partibrejkers. Uz sve navedeno, za sve zainteresirane organizirana je i radionica pod nazivom “Gdje svirati u regiji?”

Komentiraj

PREKONebojša Babić
Podijeli objavu
Prethodni članakOLUJE I KIŠE: U poplavama u Kini više od 100 mrtvih
Sljedeći članakŠPRLJE: Na srbijanskom popisu 43 hrvatska državljana
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.