Nebojša Babić

Banjalučki Demofest – najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Europi

Deveto izdanje Demofesta, najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Europi, ove godine bit će održano od 21. do 23. srpnja na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

Ove godine se za prvu nagradu, vrijednu 5000 eura kompenziranih kroz snimanje i produkciju albuma, bori 35 bendova iz regije, dok će drugoplasirani odnosno trećeplasirani osvojiti 2.000 odnosno 1.000 eura. “Demofest je od prvog dana svog postojanja u centar pažnje stavio demo bendove, mlade kreativce, i zbog njih postoji. Jako nam je važno da to svi razumiju. Želimo da publika u što većem broju dođe i podrži ih, a da koncerti poznatih bendova budu nagrada. I zato će svi koji dođu na tvrđavu Kastel podržati demo bendove, uživati u ukupnom programu festivala besplatno, a svi koji dođu samo na revijalni program, platit će ulaznicu. Cijena ulaznice je simbolična, ali smo njome pokušali poslati poruku: Dođite i podržite demo bendove, jer Demofest primarno postoji zbog njih”, izjavila je Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Prvog dana festivala, u četvrtak, 21. srpnja, zvijezde večeri su britanski majstori crossovera i poznati dub bend Dub Pistols, dok će vjerojatno veću euforiju izazvati Hladno pivo, koje se s nestrpljenjem očekuje ponovo na pozornici Demofesta. Uz njih, prvu večer nastupa i beogradska grupa S.K.A. koja je prošle godine na Demofestu osvojila treće mjesto. Druge večeri, u petak, 22. srpnja, publika će plesati u ritmu britanske grupe Sisters Of Mercy. Uz njih nastupa beogradska grupa Kolja i Grobovlasnici, dok će kao drugoplasirani prošle godine nastupiti Rezerve iz Hrvatske. Završna večer u subotu, 23. srpnja, pripala je švedskoj grupi globalne popularnosti Mando Diao, zatim Bombaj Štampi, ZAA te prošlogodišnjim pobjednicima Demofesta, riječkoj grupi Nord koja će upravo na Demofestu promovirati svoj debi album.

Kao i ranije, Demofest nudi bogate prateće sadržaje u kojima će posjetitelji moći sudjelovati u dnevnom terminu u prostorijama Doma omladine. Tom prilikom bit će otvorene dvije izložbe: memorabilija ex-Yu muzičara “Rock muzej” i izložba fotografija “Total Experience”. Demofest donosi glazbene dokumentarne filmove “Vlada” o Vladi Divljanu, “Jadranka” o nedavno preminuloj kantautorici Jadranki Stojaković, kao i film “Sloboda ili ništa” o bendu Partibrejkers. Uz sve navedeno, za sve zainteresirane organizirana je i radionica pod nazivom “Gdje svirati u regiji?”

Komentiraj