Bangladeška policija u petak je ubila dvojicu islamista u Dhaki, uključujući i jednog od glavnih osumnjičenih za napad na kafić u srpnju prošle godine u kojem je ubijeno 22 talaca, od kojih 18 stranaca.

Policija je potvrdila da je ubijen 38-godišnji Nurul Islam Marjan, zapovjednik odmetnute frakcije u skupini Jammat-ul-Mujahideen Bangladeš (JMB), te drugi navodni džihadist, 35-godišnji Sadam Hosain.

Marjan je bio na policijskoj tjeralici zbog uloge u napadu na kafić u Dhaki koji je izazvao zabrinutost zbog sve rastuće prijetnje islamskog ekstremizma i ugrozio ionako malobrojna strana ulaganja u siromašnu, većinski muslimansku zemlju. Hosain je “predvodnik ubojstava u većini napada u sjevernom području zemlje, a smatra se odgovornim i za ubojstvo japanskog državljana”, pojasnio je Monirul Islam, zapovjednik protuterorističke policije u Dhaki.

JMB je zabranjena lokalna islamistička skupina, optužena za ubojstvo više desetaka stranaca ili pripadnika vjerskih manjina. Najmanje pet muškaraca napalo je 1. srpnja restoran Holey Artisan Bakery, smješten u elegantnoj četvrti Gulshan, usmrtivši dvadeset i dvoje talaca, većinom Talijana i Japanaca.

Komentiraj