Bandićeva zamjenica: “Nisam razmišljala o kandidaturi za gradonačelnicu, važno da je organizacija spremna”

Zamjenica nedavno preminulog Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević gostovala je u RTL-u Danas.

Mnogi je spominju kao potencijalnu Bandićevu nasljednicu, ali rekla je da se neće kandidirati na predstojećim lokalnim izborima.

“Ja o tome doista nikada nisam razmišljala, no činjenica da su mnogobrojni, ne samo članovi Stranke rada i solidarnosti, nego i mnogobrojni sugrađani proteklih dana davali podršku vjerojatno zato što s druge strane čuju i teške riječi i prijetnje, prijetnje otkazima, prijetnjom ukidanja socijalnih prava i ja zato u ovom trenutku imam obvezu reći da ne samo da ćemo mi učiniti sve, nego da ćemo garantirati svim Zagrepčanima istu kvalitetu usluge, ali i nastavak konzumacije usluga i socijalnih prava koje Zagrepčani danas imaju. Mi ćemo u četvrtak održati prve sastanke u stranci.

Kao što znate, ja sam osnovala tu stranku zajedno s kolegama i sada je jedino pošteno s istim tim kolegama sjesti za isti stol i dogovoriti se”, rekla je Pavičić Vukičević.

“Organizacija je spremna za izbore”

“Ne osobno, nisam samo ja bitna. Mi smo cijelo vrijeme gradili organizaciju koja je danas spremna izaći na izbore i za mjesne odbore i za gradske četvrti i skupštinu, ali posve sam sigurna i za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu. Pustite da na stranačkim tijelima obavimo za nas taj važan razgovor i u četvrtak ćemo biti korak bliže rješenju.”

Vidi li nekog tko bi umjesto nje mogao preuzeti? Spominju se Ivica Lovrić, Pavle Kalinić, Mirka Jozić, Olivera Majić…

“Svi bi to mogli. Ja doista imam povjerenje u svoje kolege i mi smo svi bili Bandićev tim. Mi se toga ne sramimo, spremni smo odraditi ne samo ove mandat nego i sljedeći koji dolazi. Vjerujte da ćemo mi dati najbolje rješenje, a jednako sam tako i sigurna da će naši sugrađani odabrati ponovno najboljeg kandidata na izborima”, kazala je Pavičić Vukičević za RTL.

Ne razmišlja o neuspjehu

S Bandićem je bila 24 godine. Je li to dovoljno da je građani izaberu? Što će biti ako stranka kiksa na izborima?

“On je bio osoba koja je bila upućena u sve i tražio je da bude upućen u sve, ali to ne znači da mi kao članovi tima nismo imali mogućnost, dapače, samostalno smo predlagali i odlučivali u masi stvari. Naravno da jedna ostavština koliko velika bila, a ja smatram da je ostavština Milana Bandića velika i pozitivna, no sasvim sigurno Stranka rada i solidarnosti će i na ovim izborima izaći i s najboljim programom i najboljim kandidatima. O neuspjehu uopće ne razmišljam. Ja sam dapače potpuno sigurna da će izborni rezultat biti jako dobar.”

Ima li stranka budućnost, pitao ju je voditelj.

“Pogledajte samo koliko ljudi ste spomenuli. Ima nas puno u toj stranci i kao osnivačica stranke stvarno imam odgovornost prema svim mojim kolegama, a posebno prema kolegama u mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Mi smo specifični po tome što ne robujemo ideologijama i doista pod našim kišobranom imamo mjesta za sve”, naglasila je Pavičević Vukičević.

Tko bi zasad mogao voditi Zagreb?

“Nažalost, ne vidim takvog kandidata. Bilo je tu puno negativnih riječi koje ne govore zapravo programski u kojem smjeru bi dalje grad trebao ići, a da ne govorim o tome da sam zapravo iz mnogih tih programa vidjela projekte koje smo mi započeli. To je čisto prepisivanje. Ne mogu takve kandidate držati ozbiljnima.”

Što Stranka rada i solidarnosti može ponuditi biračima? Evo što je rekla Pavičević Vukičević.

“Možemo ponuditi puno toga. Na kraju krajeva doista živimo s ovim gradom i duboko smo upoznati sa svim problemima. Mnoge smo riješili, no znamo da građani uvijek imaju neke nove ideje. Spremni smo osluškivati bilo i želje građana, ali s druge strane ne mislimo ni na koji način ugroziti bilo koje pravo. Moram reći da me jako uznemirava ovo što čujemo da se prijeti otkazima. Vrlo je ružno radnicima Čistoće, ZET-a, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta, bilo kojim radnicima koji rade u Gradu Zagrebu reći da su uhljebi i neznalice i da ih čeka cesta. Mi garantiramo da nikoga u Zagrebu ne čeka cesta, naš cilj je otvoriti nova radna mjesta.”

Dokumentacija i gradski dugovi

Je li istina da se u Gradskoj upravi uništava dokumentacija?

“To je smiješno. U 21. stoljeću i u digitalno doba reći da se neki papir može uništiti, to je doista smiješno. Mi imamo centriks, centralnu pisarnicu, na kraju krajeva, oni koji i šalju ta pismena imaju kopije i kad bi netko nešto uništio, ali za to doista ne vidim razloga. Mislim da je to jedna podla borba u kojoj se želi poslati poruka nestabilnosti, a i skrivanja nekih stvari a to se doista ne događa.”

Pavičević Vukičević je za kraj komentirala glasine da je Zagreb u dugovima.

“Nismo u velikim dugovima. Mi smo likvidni, izvršavamo sve svoje obaveze. Ono što se dogodilo, pogotovo protekle godine, ali to se dogodilo i na razini države, imamo smanjeni priljev, no doista uredno servisiramo svoje obaveze i naše zaduženje prati Ministarstvo financija. Ne možemo se zadužiti bez suglasnosti bez Ministarstva financija, i sve jedinice lokalne samouprave ponašaju se u skladu s tim i mi smo unutar te zaduženosti koja je propisana zakonom”, rekla je za RTL.

Komentiraj