Bandićeva politička sudbina ovisi o SDP-ovcu Pandeku: Ako se on vrati u Skupštinu, Bandić gubi većinu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao bi sljedećih tjedana izgubiti većinu u Skupštini koju ima zbog samo jednog glasa više od oporbe. Šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras zvao je Draženka Pandeka da aktivira svoj mandat koji je on stavio u mirovanje. Budući da je njegov zamjenik pretrčao Bandiću, ako se Pandek vrati, SDP bi dobio jedan važan mandat više, a Bandić bi postao oporba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao bi sljedećih tjedana izgubiti većinu u Gradskoj skupštini, a to će se dogoditi ako uspije operacija koju zagovara jedna frakcija zagrebačke organizacije SDP-a. Bandić u Gradskoj skupštini ima minimalnu većinu od samo jednog zastupnika jer za njega glasa samo 26 zastupnika, a upravo se pokreće operacija da se taj broj njegovih glasova smanji na 25. Hoće li ta operacija uspjeti, ovisi uvelike o jednom članu SDP-a koji je svoj skupštinski mandat prepustio svojem zamjeniku, ali taj se pridružio Bandiću i postao njegov “žetončić”, kako se uobičajilo nazivati zastupnike koji su se iz raznih razloga priključili Bandićevu klubu u Skupštini i u Saboru. Ako se, pak, taj SDP-ovac vrati u Gradsku skupštinu, on će glasovati protiv Bandića, a Bandićeva većina će se istopiti. No kako upozoravaju Nacionalovi izvori, ne ovisi sve samo o tom čovjeku, dosta toga ovisi i o zagrebačkom SDP-u jer tamo ima onih kojima se takav scenarij ne sviđa te iako su formalno u oporbi, zapravo potiho podržavaju Bandića pa će ovu operaciju pokušati sabotirati.

Dakle, iako SDP ima rješenje, čini se da dosta njegovih utjecajnih zagrebačkih članova nema hrabrosti, jer bi se bilo kakvim drastičnim potezima – a ovaj to svakako jest – mogle izazvati nove potrese i sukobe među suprotstavljenim frakcijama unutar stranke. Tvrde to Nacionalovi izvori, članovi SDP-a, koji su pojasnili rješenje skupštinske krize.

U središtu te priče je Draženko Pandek, jedan od SDP-ovaca koji su osvojili mandat u Skupštini na lokalnim izborima prije dvije godine. Pandek je rođen 11. prosinca 1971. u Zagrebu, a na SDP-ovim stranicama navedene su informacije da je oženjen, otac dvoje djece, da je završio Pravni fakultet u Zagrebu te da je nakon završena fakulteta radio kao vježbenik na Općinskom sudu u Sesvetama, Američkom veleposlanstvu u Zagrebu i upravnim tijelima Grada Zagreba. Od 2012. do 2015. bio je zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru, gdje je došao kao zamjena Zvonimiru Mršiću te je u tom sazivu Sabora Pandek bio član Odbora za pravosuđe, Odbora za zakonodavstvo te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Što se tiče Socijaldemokratske stranke, član je od 2001. te je obnašao dužnosti predsjednika mjesnog ogranka, člana Izvršnog odbora mjesne organizacije SDP-a Sesvete, tajnika mjesne organizacije SDP-a Sesvete i predsjednika Nadzornog odbora SDP-a Grada Zagreba. Aktualni je potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreba i predsjednik Mjesne organizacije SDP-a Sesvete.

‘Ne bih isključio mogućnost da aktiviram svoj mandat u Skupštini, ali ne želim prihvatiti bilo kakav posao u stranci. Problem je i je taj da ne znam koliko je još ‘žetončića’ u Skupštini’, kaže Draženko Pandek

Međutim, s obzirom na to da je zaposlenik zagrebačke Uprave, Draženko Pandek, prema Statutu Skupštine Grada Zagreba, ne može istovremeno obavljati svoj posao u Gradskom uredu za poljoprivredu i biti zastupnik u Skupštini. Stoga je svoj zastupnički mandat morao staviti u mirovanje te je od stranke tražio da se umjesto njega u Skupštinu na njegovo mjesto izabere osoba koja će najviše odgovarati njihovim potrebama i koja će se boriti za interese stranke. Prema članku 48. Statuta, gradski zastupnik koji tijekom mandata prihvati obnašanje dužnosti koja se prema odredbama posebnog zakona smatra nespojivom, dužan je o tome obavijestiti predsjednika Gradske skupštine u roku od osam dana od prihvaćanja dužnosti, a za vrijeme obnašanja nespojive dužnosti mandat mu miruje. Ako gradski zastupnik ne dostavi obavijest, mandat mu miruje po sili zakona. Članak treći propisuje da gradski zastupnik ima pravo tijekom mandata staviti svoj mandat u mirovanje iz osobnih razloga, podnošenjem pisanog zahtjeva predsjedniku Gradske skupštine. Mirovanje mandata na temelju pisanog zahtjeva počinje teći od dana dostave pisanog zahtjeva, sukladno pravilima o dostavi propisanima Zakonom o općem upravnom postupku, a ne može trajati kraće od šest mjeseci. Gradskog zastupnika, dok mu mandat miruje, zamjenjuje zamjenik u skladu s odredbama zakona kojim se uređuju lokalni izbori. Nastavak obnašanja dužnosti gradskog zastupnika na temelju prestanka mirovanja mandata, može se tražiti samo jedanput tijekom mandata.

Stoga je Draženko Pandek svoj mandat skupštinskog zastupnika SDP-a stavio u mirovanje, a na njegovo mjesto došao je čovjek upravo suprotnih stajališta od onih koje je stranka zahtijevala – Radenko Tomić. Taj dotad SDP-ovac odmah je, nakon što mu je počeo teći “Pandekov” mandat u Skupštini, prešao na drugu stranu, odnosno postao članom stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti te tako gradonačelniku Milanu Bandiću omogućio jedan mandat više u Skupštini. U trenutku kad je doslovce svaki mandat važan jer je većina tijesna, takav prelazak u drugi tabor ima ogromnu težinu. Radenko Tomić nije jedini SDP-ovac koji je postao “žetončić”. Prije Tomića to je napravila i bivša SDP-ovka Tamara Čubretović.

Budući da je SDP u Skupštini nakon izbora imao klub sa sedmero svojih zastupnika plus Renato Petak iz stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, nakon odlaska Tamare Čubretović taj je klub imao šestero, a trenutačno – nakon tog Tomićeva prelaska u Bandićev klub – SDP u Skupštini ima klub s petero svojih zastupnika, plus Renato Petek koji nije član stranke. Gradska skupština Grada Zagreba ima 51 zastupnika, a većinu čini njih 26. Upravo toliko zastupnika ima Milan Bandić, odnosno njegova stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, koja u Klubu, sa svojim koalicijskim partnerima – HDZ-om prije svih, ima 11 zastupnika, s njihovih sedam zastupnika. Uz njih većinu čine i neki nezavisni zastupnici. Prije dvije godine na lokalnim izborima SDP je, dakle, dobio sedam plus jedan mandat. Danas, dvije godine nakon izbora, u skupštinskom Klubu SDP-a ostali su Zvane Brumnić kao predsjednik Kluba, Rajko Ostojić, Vesna Nađ, Matej Mišić, Saša Molan te Renato Petek kao član stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez. SDP, stoga, ima petero, a mogao je imati sedmero zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Nacionalovi izvori tvrde da Maras, iako bi mogao, neće poduzimati nikakve drastične poteze jer je svjestan da sada jednostavno nije oportuno stvarati turbulencije, odnosno ići protiv svojih protivnika

Budući da Bandić u Skupštini od početka ovog izbornog ciklusa, već dvije godine, funkcionira s tijesnom većinom od 26 zastupnika, dakle samo jednim više od oporbe, tužna je činjenica da Bandić zapravo Gradom vlada uz pomoć SDP-a, odnosno njihova skupštinskog mandata. Rješenje ovog problema naoko je jednostavno – SDP može svoj mandat vratiti tako da Draženka Pandeka zaposli u stranci, što nije nemoguće jer je stranka tako već intervenirala. Pandek bi trebao dati ostavku na svoje radno mjesto u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo te aktivirati svoj skupštinski mandat, jednostavnim postupkom koji može trajati do 30 dana od zahtjeva za aktivaciju. I tako bi SDP dobio taj jedan mandat pa bi omjeri snaga u Gradskoj skupštini bili 26 prema 25, ali ovoga puta u korist SDP-a. Time bi se Bandića, HDZ i njihove koalicijske partnere usmjerilo k oporbi.

Rješenje je jednostavno, a o njemu se počelo razgovarati prije nekoliko tjedana, kad je rasprava oko GUP-a ponovno bila u fokusu javnosti jer je planirano glasovanje u Skupštini. Zbog projekta Zagreba na Savi koji je, prema mišljenju ne samo mnogih Zagrepčana već i struke, planiran u tajnosti, vrlo loše i na štetu grada i građana, a posebno se tu misli na Hipodrom i Velesajam koji bi bili izmješteni i srušeni, već mjesecima u Skupštini vlada, slobodno se može reći, kriza vlasti. Bez obzira na to što gradonačelnik Milan Bandić, koji je za GUP dobio podršku i koalicijskog partnera HDZ-a, što prije želi glasovanje u Skupštini, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras želi to izbjeći pod svaku cijenu.

Maras za Nacional nije želio ništa reći o tom mogućem rješenju koje zapravo ovisi o SDP-u, a na pitanje je li razgovarao s Draženkom Pandekom i o tome da mu stranka na neki način pomogne pa da se taj SDP-ov mandat vrati u Skupštinu i tako dobije većina, Maras je odgovorio da nisu razgovarali i da je u njegovu fokusu jedino sprječavanje glasovanja o GUP-u te će učiniti sve da se takav štetan GUP ne izglasa. Naime, iako je glasovanje o GUP-u bilo planirano za iduću sjednicu Skupštine, krajem studenog, još uvijek nije dobivena tražena suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za tisuće prijedloga izmjena GUP-a koje su tijekom ljetnih mjeseci stigle na adresu Skupštine. Stoga će se, kako sada stvari stoje, to glasovanje odgoditi za početak iduće godine. Dotad bi za SDP bilo oportuno dobiti taj mandat, kad je to već moguće.

No postavlja se pitanje što o tome misli glavni akter priče Draženko Pandek. U razgovoru za Nacional on nije otklonio mogućnost da ponovno aktivira svoj mandat, ali bio je oprezan u izjavama:

“Ne bih isključio tu mogućnost, ali nekoliko je tu problema. Prvi je taj što ja ne želim prihvatiti bilo kakav posao i sjediti u stranci ne radeći ništa. Dakle, ako bi mi stranka ponudila neki odgovarajući posao, postojala bi mogućnost da dam otkaz i aktiviram mandat. Međutim, postoji još jedan veliki problem u tome svemu, a to je taj da nisam siguran koliko je još ‘žetončića’ u Skupštini. Ne isključujem mogućnost da, ako bi SDP mene vratio u Skupštinu, netko drugi uđe u Klub stranke Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti. To uopće nije nemoguće jer ‘žetončići’ su posvuda.”

Iako nije želio razgovarati o ovoj temi, Gordan Maras rekao je da mu je u fokusu djelovanja spriječiti glasovanje o GUP-u u Skupštini te da će učiniti sve u njegovoj moći da do glasovanja ne dođe

Kako Nacional neslužbeno saznaje, Gordan Maras kontaktirao je Pandeka i spomenuo mu tu ideju prije sjednice gradskog Predsjedništva SDP-a koja je bila početkom listopada. Nakon toga više nisu o tome razgovarali. Ako se razgovor o tom scenariju intenzivirao prije mjesec dana iako se o tome razmišlja od početka izbornog ciklusa, pravo je pitanje zašto se ništa ne poduzima. Zašto Gordan Maras ne učini korak dalje? Odgovor na to pitanje, tvrde Nacionalovi izvori, članovi stranke, vrlo je jednostavan – Pandek, kao i spomenuta bivša SDP-ovka Tamara Čubretović koja je otišla u Bandićev klub, izraziti je simpatizer Davora Bernardića. To znači, pojasnili su Nacionalovi izvori, da je taj scenarij zapravo teško ostvariv ako Maras želi da Pandek svoj mandat aktivira dobrovoljno. Kako je Nacional već nekoliko puta pisao, unutar zagrebačke organizacije SDP-a postoje dvije izrazito različite, može se reći i suprotne, struje ili frakcije – jedna čiji članovi podržavaju predsjednika stranke Davora Bernardića i druga koja podržava predsjednika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa. Te dvije struje konstantno su u svađi i jedna drugoj podmeću. Posebno se to može reći, tvrde Nacionalovi izvori, za “Bernardićevu struju” koja je već nekoliko puta pokušala smijeniti ili kompromitirati Marasa, navodno zato što je Maras izraziti protivnik Bandića i njegove politike u gradu, dok Bernardić i njegovi ljudi, prema Nacionalovim izvorima, ne bi imali ništa protiv suradnje s Bandićem, pa čak i s HDZ-om, na lokalnoj i na državnoj razini ako to postane neophodno. Stoga je logično, smatraju Nacionalovi izvori upućeni u situaciju u zagrebačkom SDP-u, da Draženko Pandek kao “Bernardićev čovjek” neće pomagati Marasu. Upravo je Pandek, objasnila je jedna članica SDP-a, bio jedan od onih članova gradskog Predsjedništva stranke koji su nedavno potpisali zahtjev za traženje odgovornosti Gordana Marasa, što je samo jedan u nizu pokušaja rušenja Marasa s čelne funkcije u gradu. Pandek je, dodala je ta članica stranke, član Predsjedništva koje je konstantno u sukobu s Marasom iako je on formalno prvi čovjek gradskog SDP-a. Aktiviranje Pandekova mandata u Gradskoj skupštini apsolutno bi pomoglo Marasu, odnosno zagrebačkoj organizaciji kojoj je Maras na čelu, s obzirom na to da bi taj mandat otvorio mogućnost dolaska SDP-a i partnera na vlast, a Bandića i HDZ gurnulo bi se u oporbu. Prema riječima Nacionalovih izvora, to nikako ne odgovara Bernardićevim ljudima jer bi se Marasu time omogućila pobjeda, što se želi izbjeći pod svaku cijenu.

Stoga je, zapravo, Marasov manevarski prostor za djelovanje jako sužen. On bi, tvrde neki članovi stranke, možda kao predsjednik zagrebačkog SDP-a mogao aktiviranje skupštinskog mandata Draženka Pandeka staviti na dnevni red gradskog odbora ili gradskog predsjedništva te tako “natjerati” Pandeka da nešto poduzme. Ali Maras to neće napraviti jer, kao prvo, ne želi nikoga tjerati na bilo kakve poteze – iako bi taj konkretni potez Draženka Pandeka bio u interesu stranke. Drugi je razlog što Maras ne želi ništa poduzimati po tom pitanju, rekli su Nacionalovi izvori, taj što je svjestan da sada jednostavno nije oportuno stvarati turbulencije, odnosno ići protiv svojih protivnika. Prvi korak je napravio; bio je to razgovor s Pandekom prije mjesec dana. Više od toga, boje se članovi, neće se napraviti. A većina u Gradskoj skupštini nadohvat je ruke. Iako, treba reći da je pitanje bi li SDP mogao složiti većinu u Skupštini, posebno zato što su neki oporbeni zastupnici, između ostalih, i članovi stranke Neovisni za Hrvatsku, odnosno bivši članovi koji su ostali zastupnici nakon raskola stranke. Kako su zaključili Nacionalovi izvori, nije isključeno da bi neki od trenutačnih Bandićevih partnera lako promijenili stranu i prešli u SDP – ako bi SDP stvarao većinu. No od toga, barem zasad, čini se, neće biti ništa. Zbog sukoba dviju struja u stranci ponovo ispaštaju članovi i sama stranka.

Komentiraj