Bandićev prijedlog podijelio zastupnike SDP-a u Saboru

Inicijativa Milana Bandića o smjeni ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u neugodnu je situaciju gurnula i zastupnike SDP-a u Hrvatskom saboru te bi pitanje povjerenja ministrici mogao biti prvi idući test za šefa SDP-a Davora Bernardića. Naime, iako je šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao da će SDP-ovi zastupnici dići ruke za smjenu ministrice Blaženke Divjak ako dođe do glasovanja o njenom povjerenju, neki saborski zastupnici nisu oduševljeni tom idejom i priznaju da je Bandić pred njih stavio tešku dilemu. U razgovoru s nekoliko saborskih zastupnika SDP-a stekli smo dojam da se oni nadaju da Bandić neće uspjeti skupiti dovoljno potpisa za pokretanje postupka glasovanja o povjerenju ministrici ili da će doći do dogovora unutar vladajuće većine te da će Bandić odustati od tog prijedloga.

Jedan od zastupnika SDP-a u Saboru kaže da ni sam ne zna kako bi glasovao da se ta točka nađe na dnevnom redu: „S jedne strane mi je jasno da bi rušenjem Blaženke Divjak vjerojatno izazvali i prijevremene parlamentarne izbore, ali postoji i vrlo realna opcija da se većina održi i bez četvero zastupnika HNS-a. Zamislite scenarij u kojem glasamo za Bandićev prijedlog i onda na osnovu toga on uđe u Vladu. Ispali bi smiješni. Tako da bi vrlo vjerojatno zbog takvog scenarija bio suzdržan. Međutim, čini mi se da je najrealniji scenarij da Bandić neće uspjeti skupiti 31 potpis koliko je potrebno da se ta inicijativa stavi na dnevni red.“

I dok neki SDP-ovci smatraju da se ni pod koju cijenu ne smije podržati Bandićev prijedlog, šef kluba zastupnika SDP-a u Saboru Arsen Bauk jasno se odredio o tome kakav bi trebao biti stav zastupnika najveće oporbene stranke kada je u pitanju povjerenje ministrici Blaženki Divjak: „Mi potpise Bandiću nećemo dati, ali ako pitanje povjerenja ministrici bude na dnevnom redu, onda će SDP glasovati za njenu smjenu.“ No Baukov stav očito ne dijele svi SDP-ovci pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se u tu debatu uključiti i predsjednik stranke Davor Bernardić i hoće li zastupnici SDP-a na kraju imati jedinstveni stav o potencijalnoj smjeni ministrice Blaženke Divjak.

Komentiraj