HINA/ Edvard ŠUŠAK

BANDIĆ VLADI ‘Ukinite porez na izvrsne studente’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je apelirao na Vladu da roditeljima izvrsnih učenika i studenata koji dobivaju stipendije od Grada Zagreba, te stipendije uračuna u poreznu olakšicu.

“Hrvatske nema bez izvrsnih. Jedino možemo konkurirati Europi s izvrsnim. A i tu ‘lupa po džepu’ roditelje koji imaju izvrsnu djecu. Naš je apel da se ukine taj porez na izvrsne, da se to uračuna u poreznu olakšicu”, poručio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi u povodu svečanosti uručenja Stipendija Grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik podsjetio je da Grad dodjeljuje šest vrsta stipendija učenicima i studentima, u ukupnom iznosu od oko 50 milijuna kuna godišnje, što je, kako je rekao, za hrvatske okvire puno.

“Uzimaju nam svake dvije ili četiri godine, kako koja vlast dođe na državnu razinu, od pet do 10 posto proračuna, a govore o decentralizaciji, ali mi nismo snižavali ni iznos ni broj stipendija”, istaknuo je Bandić.

Rekao je da se stipendije kreću od tisuću do tri i pol tisuće kuna mjesečno, ovisno o kojoj se kategoriji radi – socijali, učenicima i studentima s invaliditetom, učenicima deficitarnih zanimanja, učenicima i studentima romske nacionalnosti, izvrsnim učenicima i studentima te onima koji su dobili nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Članica Povjerenstva za dodjelu Stipendija Grada Zagreba Irena Cajner Mraović rekla je da se događa “čudna situacija” da ti mladi ljude s jedne strane dobiju novac od Grada, a s druge strane njihovi roditelji gube taj novac.

“Radi se o problemu Zakona o porezu na dohodak koji na žalost ne prepoznaje ‘izvrsnost’ u pravom smislu riječi. Postoji financijski limit za porezne olakšice i u par mjeseci stipendije roditelj izvrsnog učenika ili studenta, zapravo gubi tu poreznu olakšicu i jedan dio novca koji izvrstan učenik i student dobije kroz stipendiju, roditelj gubi na svojoj plaći. Postavlja se pitanje što zapravo radimo i koliko je onda zaista to podrška”, istaknula je Cajner Mraović.

Dodala je da Grad Zagreb tu ne može ništa, osim davati inicijativu za promjene tog “neobičnog zakonskog rješenja”.

Istaknula je kako se tu postavlja još veći problem – a to je problem poruke koju kao društvo pružamo. “S jedne strane svi ćemo se zaklinjati u podršku izvrsnosti, a poruka glasi da se na neki način ta izvrsnost sankcionira”, ustvrdila je.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu Stipendija Grada Zagreba Milana Vuković Runjić rekla je kako je senzibilitet Grada na one koji zaslužuju poseban vid poštovanja, koji zaslužuju stipendiju Grada Zagreba, od izuzetne važnosti kako danas, tako i u budućnosti.

Istaknula je da stipendijama za izvrsnost potiču ono što misle da je trenutno najosjetljivija tema ne samo u Zagrebu, nego i Hrvatskoj – “majku sviju tema i problema – demografiju”.

Do sada su, uključujući i ovu školsku/akademsku godinu, ukupno dodijeljene 3652 stipendije za izvrsnost, za što je Grad izdvojio 295 milijuna kuna. Izvrsnim učenicima i studentima ta se stipendije dodjeljuje 26. godinu zaredom, a 11. godinu zaredom dodjeljuje se i studentima doktorskog studija.

Komentiraj