Bandić uz pomoć Plenkovića preuzima od HNS-a kontrolu nad Fondom za zaštitu okoliša

Iza bitke za prevlast u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krije se pokušaj Milana Bandića da si olakša položaj uoči sudskih procesa koji ga očekuju u Aferi Agram

Siniša Kukić, bivši zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda za vrijeme vlade Zorana Milanovića, trebao bi postati novi direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovo bi imenovanje moglo izazvati nove probleme u vladajućoj koaliciji odmah nakon završetka predsjedničkih izbora. Naime, Kukića na tu poziciju gura zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji od premijera Plenkovića traži da imenuje njegova čovjeka u tu izuzetno bitnu instituciju iz koje je u rujnu nakon velikog skandala otišao HNS-ovac Dubravko Ponoš. Očekivalo se da će vlada Andreja Plenkovića imenovati novog direktora do kraja 2019. godine, kao i da će novi direktor ponovno doći iz kvote HNS-a, ali čini se da oko tog imenovanja još uvijek ima velikih nesuglasica unutar vladajuće koalicije te se službeno još uvijek ne zna tko će naslijediti Ponoša. Ako premijer Plenković odluči imenovati Bandićeva kandidata, to bi moglo dovesti do novog potresa unutar vladajuće koalicije, i to samo nekoliko mjeseci nakon što je gotovo došlo do raskola prilikom štrajka prosvjetnih djelatnika. No s obzirom na rezultate predsjedničkih izbora, kao i na izjavu ministra gospodarstva Darka Horvata koji je u ponedjeljak izjavio da su zagrebu potrebne promjene i neki mlađi ljudi koji bi vodili grad, moguće je da u posljednji trenutak dođe do promjene i da Bandić ostane bez tražene pozicije.

Po informacijama Nacionala, HNS je ozbiljno računao na to da će i nakon Ponoša imati svog čovjeka na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to im je nedugo nakon Ponoševa odlaska navodno obećao i premijer Andrej Plenković. Međutim, u posljednjih nekoliko tjedana došlo je do preokreta i u HDZ-u su sada bliži opciji da na čelo fonda postave Bandićeva čovjeka. Ako se to i dogodi, izbor Siniše Kukića bio bi vrlo zanimljiv iz nekoliko razloga. Prvi je taj što je Kukić tijekom vlade Zorana Milanovića kao SDP-ov kadar postavljen za zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda. Kukić je postavljen kao dugogodišnji suradnik bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a njegovo imenovanje izazvalo je dosta negodovanja, pogotovo iz redova HDZ-a. Naime, prije nego što je postao zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Kukić je bio direktor Vodnogospodarskog odjela Osijek.

Dok je obnašao tu funkciju, Kukić se redovito sukobljavao s HDZ-ovcima koji su posebno nezadovoljni bili njegovim imenovanjem na mjesto direktora Vodnogospodarskog odjela Osijek. Dolaskom na vlast Kukuriku koalicije, Kukić je na toj poziciji zamijenio HDZ-ovca Zorana Đurokovića. Tom prigodom je dio slavonskih članova HDZ-a, na čelu s današnjim državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Tomislavom Ivićem, negodovao. Ivić je prilikom Kukićeva imenovanja žestoko napao tadašnju Milanovićevu vladu:

“Prvi put otkako VGO postoji, vodit će ga netko tko nije stručna osoba. Čemu uopće javni natječaji ako se tako obavljaju imenovanja?! Nije bitna stručnost nego podobnost.”

HNS je ozbiljno računao na to da će i dalje imati svog čovjeka na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a to im je nedugo nakon Ponoševa odlaska navodno obećao i premijer

Istog tog Kukića sada bi HDZ-ova vlada trebala postaviti za direktora tvrtke koja je ključna za poboljšanje energetske učinkovitosti i povlačenje novca iz europskih fondova na području energetike. Druga zanimljiva stvar je da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u slučaju da premijer Plenković ipak odluči podržati imenovanje njegova čovjeka u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, imati kontrolu nad institucijom koja kontrolira sustave odlaganje otpadom, što je trenutno jedan od najvećih problema u Zagrebu te se upravo zbog odlaganja i zbrinjavanja otpada Bandić našao pod žestokim kritikama oporbe. Zanimljivo je i da bi Bandić dolaskom Kukića potpuno preuzeo kontrolu nad tim fondom jer jednu od glavnih funkcija u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već ima Petra Zgomba, koja je voditeljica Službe zastupanja, upravno-pravnih i normativnih poslova. Ona je na tu dužnost bila imenovana još za mandata supruga Igora Zgombe, dok je on bio načelnik sektora za financije u Fondu. Igor Zgomba danas je direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Drugim riječima, u slučaju da Siniša Kukić bude postavljen za direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Milan Bandić imat će gotovo potpunu kontrolu nad tim sektorom, što bi otvorilo nove sumnje u koruptivne radnje zbog kojih se protiv zagrebačkog gradonačelnika trenutno i vodi sudski proces u aferi Agram.

U toj aferi Bandiće je optužen za navodne nezakonitosti “teške” više od 25 milijuna kuna, a u optuženičkoj piramidi nakon Bandića sjede bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

U cijelom tom procesu zanimljivo je i što se Bandić odlučio da na tako važnu funkciju postavi čovjeka koji je u prošlosti slovio kao SDP-ov kadar, ali to ne treba pretjerano čuditi ako se zna da je Kukićev uspon u SDP-u bio usko povezan s bivšim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom koji se u međuvremenu potpuno povukao iz politike te je dolaskom Davora Bernardića na čelo SDP-a potpuno marginaliziran unutar stranke. Očito je da je Kukić shvatio da za njega u SDP-u nema mjesta te da u karijeri više šanse za napredovanje ima preko Milana Bandića.

U fondu za zaštitu okoliša već je na visokoj funkciji zaposlena Petra Zgomba, čiji je suprug Igor Zgomba direktor Bandićeva Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom

U slučaju da Siniša Kukić doista i bude imenovan za direktora Fonda, bit će to još jedno nizu imenovanja i zapošljavanja na liniji Bandić-HDZ u posljednje vrijeme, čime se sve više pokazuje da suradnja zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-a više nije samo načelna. Tako je zastupnik stranke Naprijed Hrvatska u Zagrebačkoj skupštini Renato Petek nedavno s govornice upozorio na niz zapošljavanja u Zagrebačkim cestama, gdje je po njegovim riječima zaposleno 20 članova HDZ-a, dok je Bandić na mjesto savjetnika u Čistoći zaposlio generala Vladu Šindlera, bivšeg člana HDZ-a, a od početka prošle godine predsjednika Foruma branitelja Bandićeve stranke. Petek je za Nacional potvrdio da se to imenovanje doista i dogodilo te da je Šindler kao savjetnik u Čistoći zaposlen s vrlo visokim koeficijentom koji mu omogućuje plaću od otprilike 16 tisuća kuna.

Sva ta imenovanja i međusobna imenovanja u gradskim i državnim tvrtkama, dovela su i do glasnih nagađanja među gradskim zastupnicima da Milan Bandić u upravu ZG Holdinga planira postaviti jednog bivšeg ministra u vladi Andreja Plenkovića. Renato Petek za Nacional je potvrdio da su i do njega došle informacije da bi u upravu Holdinga trebao doći bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a tu je informaciju na svojoj stranici na Facebooku objavila i zagrebačka televizija Z1. Nacional je kontaktirao i Tomislava Tolušića, koji je rezolutno odbacio bilo kakvu mogućnost dolaska u upravu Holdinga te je rekao da u dogledno vrijeme ne planira napustiti mjesto zastupnika u Saboru, ali je i napomenuo da zbog zakonskih odredbi ne može u razdoblju od godinu dana nakon što je napustio ministarsku poziciju, postati član uprave bilo kojeg trgovačkog društva.

U slučaju da Kukić bude imenovan direktorom fonda, Bandić će imati kontrolu nad institucijom koja kontrolira sustave odlaganje otpadom, što je trenutno jedan od najvećih problema u Zagrebu

I dok je očito da suradnja između HDZ-a i Milana Bandića jača, isto tako je očito da su sve veći problemi u suradnji između HNS-a i HDZ-a. Čelnici HNS-a bili su uvjereni da će do kraja prošle godine njihov čovjek biti imenovan kao nasljednik Dubravka Ponoša na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čak je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na posljednjem druženju s novinarima, održanom sredinom prosinca prošle godine, rekao da očekuje da će novi direktor biti imenovan do kraja 2019. godine, što se nije dogodilo te se još uvijek čeka da Vlada izabere čovjeka koji će, kako je rekao Ćorić, biti zadužen za značajno povećanje stope odvojenog prikupljanja otpada i recikliranja.

Moguće je i da su u HDZ-u odustali od toga da kontrolu nad Fondom ponovno daju HNS-u, poučeni iskustvom koje su s Dubravkom Ponošem čiji je mandat obilježen nizom afera te optužbama da mu je Fond poslužio za zapošljavanje velikog broja članova stranke, ali i drugih osoba povezanih s HNS-om. Zbog tih zapošljavanja ministar Ćorić čak je u fond poslao upravni nadzor Ministarstva zaštite okoliša i energetike, no taj nadzor oslobodio je Ponoša sumnje u nezakonito zapošljavanje. Međutim, zbog takvog upravljanja Ponoš se našao i na udaru zaposlenika, a najotvoreniji je u kritici Ponoša bio predsjednik Radničkog vijeća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mislav Kotarac. On je sredinom prošle godine prvi put javno za Nacional iznio detalje o žestokim sukobima s Ponošem, koji mu je čak i otvoreno prijetio. Kotarac je rekao da mu je Ponoš krajem kolovoza 2018. godine, nakon dramatičnog razgovora, zaprijetio i “odšrafiranjem glave” i “lansiranjem kao metka iz fonda”, pa neka se onda, kako mu je tada poručio, “žali kome hoće”. Taj direktorov verbalni napad Kotarac je doživio i kao “prijetnju fizičkom likvidacijom”.

Nakon tih optužbi Dubravko Ponoš je održao press konferenciju na kojoj je pustio audiosnimku tog razgovora koja je potvrdila navode Mislava Kotarca, a Ponoš je kazao da je snimku pustio jer ga je Kotarac njome ucjenjivao. Nedugo nakon toga Ponoš je svoj mandat stavio na raspolaganje, a Vlada ga je zatim i razriješila s dužnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Iako je Ponoš mandat na raspolaganje dao još krajem rujna, a Vlada ga je vrlo brzo nakon toga i smijenila, sama činjenica da ni nakon tri mjeseca još uvijek nije imenovan novi čelnik te institucije otvara sumnju da se iza kulisa vodi bitka između nekoliko zainteresiranih političkih opcija koje bi na čelu fonda voljele imati svojeg čovjeka koji će imati kontrolu nad više od 1,5 milijardi kuna, koliko svake godine od naknada za zbrinjavanje različitih vrsta otpada uđe u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Komentiraj