HINA/ Mario ĆUŽIĆ

Bandić u Klaićevoj posjetio djecu koja su zadobila opekline u vrtiću Vrbik

Troje djece koja su u ponedjeljak u dječjem vrtiću Vrbik zadobila ozljede opeklina kipućom vodom dok su s odgajateljicom radila pokuse o agregatnim stanjima, a u utorak je u Klaićevoj bolnici, gdje su zadržana na liječenju, posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević rekao je da se radi o opeklinama s vrućom vodom koje su umjerenog stupnja te da je za očekivati da djeca budu dobro. Stradalo ih je troje, no jedno je upućeno na ambulantno liječenje, dok je dvoje primljeno na bolničko liječenje.

Radi se o opeklinama ekstremiteta, a kod jednog dječaka se radi o sitnim opeklinama trupa. Opekline zahvaćaju između sedam i deset posto tijela što su opekline prvog stupnja. Djeca bi u bolnici trebala ostati sedam do deset dana.

Bahtijarević nije želio spekulirati kakvih bi posljedica u smislu ožiljaka moglo biti jer, istaknuo je, kod opeklina je potrebno nekoliko dana da bi se vidjelo koliko su duboke i hoće li biti potrebno dodatno liječenje.

“Opekline kod djece su nažalost česte, ozbiljne bolesti. To je najozbiljnija trauma dječje dobi, nije samo bolest kože, već sustavna bolest. Djeca su stabilno,dobro, i za očekivati je da prođu bez ili s minimalnim posljedicama”, kazao je.

  • Ravnateljica dječjeg vrtića Vrbik Davorka Crnković ispričala je da su djeca u aktivnosti s odgajateljicom radila pokuse o agregatnim stanjima.

“Prilikom te aktivnosti odgajateljica je očito stavila kipuću vodu. Bila je u vrču, a djeca su bila radoznala, netko se malo više nagnuo i očito se taj vrč prolio nakon čega su djeca dobila opekline”, kazala je.

Crnković je istaknula je da je odgajateljica u šoku i stresu i da će joj biti pružena psihološka pomoć te ustvrdila da se radi o krivoj procjeni.

Dodala je da roditelji zasad ništa ne komentiraju te da su zadovoljni jer su u vrtiću brzo reagirali i pozvali hitnu pomoć kada su uvidjeli da nisu u mogućnosti sanirati te ozljede.

“Ono što ulijeva nadu i optimizam jest da nije ništa opasno. Djeca su dobro, igraju se, donijeli smo im po jednu igračku, veseli su i smiju se, radi se o djeci između četiri i pet godina. Pričaju već o svojim simpatijama, pitaju kad će već u vrtić jer ih simpatije tamo čekaju”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji ih je posjetio u bolnici.

Dodao je da je postupak utvrđivanja tko je odgovoran i što se dogodilo u tijeku te da je najvažnije da se djeca osjećaju dobro.

Komentiraj