Bandić u borbi za jedan mandat pa kontrolu nad četvero ‘manjinaca’

 

U HDZ-u su uvjereni da će Bandić za sebe tražiti tek mir po pitanju pravosudnih progona bez sudjelovanja u izvršnoj vlast

Više upućenih političkih izvora otkrilo je Nacionalu da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pred potpunim političkim potopom na nadolazećim parlamentarnim izborima. Oni navode da je neizvjesno hoće li Bandić uopće ući u Sabor, odnosno da nije sigurno ni hoće li on samostalno izboriti saborski mandat u drugoj izbornoj jedinici. Tvrde i da je ta neizvjesnost s kojom se suočava ključni razlog što je nedavno snimljen kako, vjerojatno pod utjecajem raznih opijata, tetura u javnosti u pratnji bliskih suradnika.

Unatoč tomu, Bandić u slučaju osvajanja i samo jednog saborskog mandata planira oformiti klub zastupnika koji će uključivati petero članova. Upućeni politički izvor o tomu kaže:

“Ako osvoji mandat, Bandić računa da će uspjeti pridobiti naklonost četvero pripadnika nacionalnih manjina. S njima se i dosad dobro slagao – kolokvijalno govoreći politički ih je potkupljivao raznim protuuslugama. Ako bi u tomu uspio, bio bi opet relevantan politički faktor prilikom formiranja buduće vlade.”

Problem je u tomu što na naklonost najmanje četvero pripadnika nacionalnih manjina računa i HDZ, koji nema namjeru čekati da ih oni podrže okupljeni pod Bandićevim skutima. O tomu visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a kaže:

“Prava je istina da se manjinci priklanjaju onome koji je jači. Ako će trebati četvero manjinaca, HDZ će s njima pregovarati sam. Time šalju i poruku Bandiću da će svoju buduću utakmicu za vlast u Zagrebu voditi bez njega. Drugim riječima, HDZ više na njega ne računa, osvojio on saborski mandat ili ne. Bandić je za HDZ korona. Iako je Bandić ranije dobro trgovao i potkupljivao manjince, HDZ je na tom polju još jači. A budu li Bandić i HDZ slučajno na istoj liniji, manjinci će sisati dvije sise.”

Drugim riječima, ni HDZ ni Bandić nemaju nikakvo posebno visoko mišljenje o moralnim vrijednostima saborskih zastupnika manjina. Ali osvoji li Bandić saborski mandat, zbog opisanog spleta okolnosti, mogao bi to biti najskuplji saborski mandat u državi.

S druge strane, ne osvoji li Bandić uopće mandat, on se promiče u prvorazrednu metu svih aktera političke scene. O tomu visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a kaže:

“Ako Bandić ne prođe, a dođe li na vlast Restart koalicija, Bandić im je prva meta. Naročito uz Milanovića na čelu države. Ako Bandić izgubi, a vlast preuzmu HDZ i Domovinski pokret, HDZ mora munjevito imati kandidata za gradonačelnika Zagreba, i to već u rujnu. Već tada bi ga HDZ mogao krenuti rušiti i igrati svoju samostalnu igru. Ali takav razvoj događaja otvara značajan prostor i za daljnji rast alternativne lijeve scene.”

Sve to upućuje na zaključak da je izuzetno tanka linija između toga hoće li Bandić uskoro biti od HDZ-a prezren i posve zaboravljen ili će još jednom sa svojim “žetončićima” biti važan faktor, naročito uspije li nakon mogućeg mandata osim pripadnika manjina, uz sebe okupiti i ponekog prebjega iz SDP-a. Čak i u takvom razvoju događaja u HDZ-u su uvjereni da će Bandić za sebe tražiti tek mir po pitanju pravosudnih progona, bez ikakva dodatnog sudjelovanja i utjecaja na izvršnu vlast na nacionalnoj razini. Zbog takve neizvjesnosti raste nesigurnost i među bliskim Bandićevim suradnicima.

Komentiraj