Bandić se na maratonskoj pressici svađao s novinarima

Zagrebački gradonačelnik, sada i čelnik Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, Milan Bandić održao je u ponedjeljak prvu konferenciju Stožera. Ta se maratonska pressica ponovno pretvorila u svađu Bandića s novinarima.

Bandić se prvo ispričao što ‘ćemo se morati nalaziti svakodnevno’, a potom je počeo ‘raditi reda’ u dvorani. “Tko to priča tamo, neka prestane. Ne može se raditi, kad se dekoncentrira”, rekao je.

Dodao je da je Zagreb jedina prijestolnica koja se bori s dvije nedaće – koronom i potresom. ”Više ćemo raditi, što ne znači da dosad nismo radili. Ovu utakmicu ćemo dobiti. Trebat će nam puno stpljenja, snage, ljubavi i solidarnosti”, rekao je. Kaže da mu ovo sliči na supermaraton. ”U povijesti uvijek nakon potresa dođe ponovno potres, ne želim da se to ponovi. Molim dragog Boga, a i mi ćemo nešto učiniti da se ne ponovi”, rekao je. Kaže da ne želi ni zamisliti što bi bilo da je potres bio jedan stupanj više. ”Cijeli Donji i Gornji grad bi bio sravnjen sa zemljom”, rekao je Bandić.

Na pitanje čemu alarmantnost, odnosno taj poriv da će sad presice imati svaki dan, odnosno je li ovo pokušaj da ispegla imidž, Bandić je odgovorio protupitanjem. ”Znate što je Isus rekao kad su ga razapinjali? Nikad nisam rekao da su građani krivi za potres. Nemojte to činiti”, rekao je. ”Zakaj ste nervozni? Vama nema pomoći”, dodao je neprimjereno novinarki.

”Kad ne održim presicu pitaju zašto ne informiram građane, kad održim onda me pitaju zašto. To ne bi bilo tako da nisam to ja”, požalio se.

Više je puta ponovio da nije rekao da su građani krivi za potres. ”Krivi smo svi, i Država i Grad i građani što nismo više ulagali u svoju imovinu. A za potres nitko nije kriv”, objasnio je. Na pitanje što će se prvo sanirati i kakav je točan plan, Bandić je dogovorio: ‘Mi ko da smo na drugoj planeti… Ja šumom, vi drumom.” Rekao je da se prvo treba donijeti zakonski okvir, a kaže da će postupati tako da počnu od najtežih slučajeva.

Bandić priča kako je dijelio stanove u Jelkovcu i najavljuje da će se problem onih koji nemaju gdje živjeti nakon što su im u potresu srušene kuće rješavati novim stanovima. “Počet ćemo najesen graditi 300 stanova u Podbrežju.

Njegova glasnogovornica prekinula je konferenciju i rekla da će se sutra održati nova, pa će novinari moći nastaviti s pitanjima.

Komentiraj