BANDIĆ PROSVJEDNICIMA PORUČIO 'Uzalud vam trud svirači, laž je da kino postaje narodnjački klub'

Igor KraljPIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić komentirao je zatvaranje kina Europa i subotnji prosvjed građana protiv tog istog zatvaranja.
Bandić je poručio da kino do 1. lipnja, dok se ne obnovi, neće biti u funkciji, javlja HRT. Nakon 1. lipnja, Bandić će na natječaju odabrati “najpovoljnijeg i najboljeg partnera”.

“A oni koji su jučer prosvjedovali,  poruka je njima: uzalud vam trud svirači”, poručio je gradonačelnik Zagreba.
Grad Zagreb je objavom na svom službenom Facebook profilu demantirao da će Kino Europa biti prenamijenjeno u narodnjački klub. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
“U vezi s pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima, tzv. spinovima od strane dosadašnjih najmoprimaca kina Europa, da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu ‘narodnjački klub’ te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja Festivala tolerancije – JFF, upućujemo sljedeće priopćenje:
1.​ Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.
2.​ Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam te su, u skladu s istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izviješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 1. 6. 2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

3.​ Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će „kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub“ odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.
4.​ Ta lažna vijest o „narodnjačkom klubu“ trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se na silu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o „narodnjačkom klubu“ u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji fake newsa.
5.​ Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – Festivalu tolerancije – JFF kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražit ćemo nadoknadu štete. Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala.
6.​ Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će kino Europa nastaviti s radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti”, stoji u priopćenju.
 

Komentiraj