Bandić povlači GUP s dnevnog reda zagrebačke Skupštine

Zagrebački gradonačelnik najavio je u utorak kasno poslijepodne na konferenciji za novinare da će sutra povući s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine prijedlog izmjena Generalnoga urbanističkog plana (GUP) jer je Ministarstvo graditeljstvo zatražilo dopunu.

Dodao je da će postupiti po toj dopuni i u najkraćem mogućem roku, u konzultacijama s nadležnim ministarstvom i uredima, do rujna ukloniti sve nedoumice. Zahtjev za dopunu, kazao je, gradonačelnik, uključuje i novu javnu raspravu.

Bandić je rekao da je bivša ministrica graditeljstva (Anka Mrak Taritaš) arbitrarno odlukom na grad Zagreb stavila ‘šapu’ jer je u zakon 2013. ugradila odredbu koja se odnosi samo na Zagreb. Stoga je taj zakon, po uzoru na ‘lex Agrokor’ nazvao ‘lex Zagreb’.

Gradonačelnik je kazao da ne bi politizirao kad su ga novinari pitali je li zahtjev za dopunu odgovor HNS-a na njegov prijašnji napad na ministricu znanosti Blaženku Divjak.

„Po postojećem zakonu, koji je radila ministrica iz 2013., je pravo resornog ministarstva da tumače onako kako misle da treba, ali to nije trebalo biti ugrađeno u zakon”, rekao je Bandić

Naglasio je da su jedinice lokalne samouprave po Ustavu i zakonima (o jedinicama lokalne samouprave i prostornom uređenju) odgovorne i obavezne za obavljanje poslova prostornog uređenja da samostalno odlučuju o svom glavnom resursu, a to je prostor.

”Što mogu raditi jedinice samouprave i grad Zagreb ako ne mogu samostalno upravljati svojim prostorom?”, upitao je Bandić, dodavši da je to svima na kontinentu omogućeno osim Zagrebu,

Poručio je da će se svim pravnim i političkim sredstvima boriti protiv arbitrarne odluke tadašnje ministrice iz 2013., kako bi grad Zagreb sačuvao svoju samostalnost u obavljanjima poslova prostornog uređenja. Na tu odluku je, kazao je 2013. stavio primjedbu jer je znao što ga čeka.

„Vezali su mi ruke pet godina za žičaru, a sad bi mi trebali vezati pet godina da donesemo GUP”, rekao je Bandić, dodavši da to neće moći jer će cijelo ljeto raditi da donesu GUP.

Komentiraj