Bandić otvorio Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je sudjelovao na svečanom otvorenju Centra – javne ustanove socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Centar je osnovan radi pružanja socijalnih usluga u zajednici, i to djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim i odraslim osobama s invaliditetom.

“Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava nadstandardnu skrb za naše sugrađane te je još jedan dokaz da je Zagreb grad jednakih mogućnosti za sve”, izjavio je Bandić i dodao da je novootvoreni Centar rezultat sinergije više čimbenika, od integracije, mobilnosti, susretljivosti, solidarnosti do pristupačnosti Grada Zagreb i nevladinih udruga.

Kako podsjećaju iz Grada, odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, Grad Zagreb je u prosincu 2017. pokrenuo postupak utemeljenja ustanove za pružanje socijalnih usluga, unutar čega je predviđen i smještaj za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom s organiziranim stanovanjem uz podršku i uslugu boravka s pet stambenih zajednica. Riječ je o organiziranome stanovanju što je najsličnije obiteljskomu. U svakoj stambenoj zajednici je predviđeno stanovanje petero korisnika s dvadesetčetverosatnom stručnom podrškom.

U 2019. je Grad Zagreb opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec je preuzeo 8 prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 – 17 i Ladislava Šabana 6 pa se usluga organiziranog stanovanja pruža od 2. studenoga 2020. U centru je trenutno 7-ero korisnika usluge organiziranog stanovanja sa sveobuhvatnom podrškom. Zbog COVID-19 pandemije smještaj je usporeniji, no u naredna 3 mjeseca se očekuje potpuna popunjenost smještajnih kapaciteta.

Centar Novi Jelkovec u svojim novouređenim prostorima pruža uslugu organiziranog stanovanja te poludnevnoga / cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Uz timsku podršku stručnih radnika, osobe s invaliditetom se maksimalno uključuju u život lokalne zajednice te se potiče njihov samostalan život uz potporu. Poštivajući visoke standarde, osobama s tjelesnim oštećenjem je omogućeno korištenje vlastitih sposobnosti i potencijala te socijalna integracija uz individualizaciju potreba i mogućnosti.

Multidisciplinarnim pristupom u radu s korisnicima, mrežom izvaninstitucijskih usluga, povezivanjem odgojno-obrazovnih, kulturnih i sportskih ustanova te udruga koje djeluju u zajednici, Centar postaje primjerom socijalne inovativnosti. Važno je naglasiti da se radi o jedinom organiziranom stanovanju za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra se protežu na više od 2 600 m², a u njihovo uređenje i opremanje je uloženo preko 14 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba.

Komentiraj