Igor Kralj/PIXSELL

Bandić obišao Jasenovac ususret obilježavanju 72. godišnjice proboja zatočenika

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima u utorak je obišao Spomen područje Jasenovac ususret obilježavanju 72. godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac.

“Svrha dolaska moga danas ovdje je samo inspekcija da vidim je li sve uređeno kako bi 23. travnja došao zajedno s državnom delegacijom ovdje zapaliti svijeću i staviti stručak cvijeća za one koji su nevino ovdje ubijeni”, izjavio je Bandić novinarima.

Rekao je da je u koncentracijskom logoru Jasenovac “počinjen jedan od stravičnih genocida u Drugom svjetskom ratu i dao Bog da se nikada to nigdje ne ponovilo”.

“Pijetet prema onima koji su nedužno izgubili živote se može braniti na dva načina – oštrom retorikom ili oštrim riječima – to prepuštam drugima i ovih dana je to u tijeku u Hrvatskoj – ili djelima. Ja sam se odlučio za ovo drugo. Djela govore više od retorike, a od oštre retorike posebno jer oštra retorika samo traje onoliko dok se izgovara i tu završi”, poručio je Bandić.

Podsjetio je da u Spomen područje Jasenovac petu godinu zaredom dolaze u inspekciju ususret polaganju vijenaca i paljenju svijeća. Dodao je da prije pet godina to nije bilo ovako lijepo “zbigecano” nego je “sve bilo sablazno, nije se moglo ni doći od lokvi, žabe su kreketale okolo, a on je rekao tadašnjoj ravnateljici Nataši Jovičić da će se to urediti i strojevi su za tri dana bili ovdje, a Nataša Jovičić nije mogla k sebi doći”.

“Pijetet prema nedužnima –  80.000 lukovica svake godine se posadi ovdje. I fontanu smo uredili. Najviše smo investirali u groblje Uštica gdje su stradali nedužni Romi”, rekao je Bandić i poručio kako Grad Zagreb tako svjedoči svoju odgovornost za dvije tisuće Zagrepčana koji su ovdje na žalost okončali svoj život.

“Prema tome, dokle god sam zagrebački gradonačelnik svjedočit ću tu odgovornost za one koji su nevini izgubili svoje živote. To je zalog i to je naša obaveza”, poručio je zagrebački gradonačelnik i dodao da se od Grada Zagreba to i očekivalo.

“I kada mnogi dođu ovdje se svi fotkat pitajte ih kaj su oni učinili zadnjih pet godina da nešto ovako izgleda. Pitajte ih slobodno. Lako se doći ovdje kicošit i slikat ali treba nešto i napraviti. A ne samo da je Grad Zagreb napravio, nego sam prepoznao da to treba napraviti. I to je moj odnos prema hrvatskoj povijesti”, istaknuo je Bandić.

 

Komentiraj