Bandić o kazni Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa: U cijelosti ostajem kod svih ranijih očitovanja

Hina/ Dario GRZELJ

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priopćio je u srijedu, reagirajući na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje ga je kaznilo s 30.000 kuna, kako u cijelosti ostaje kod svih ranijih očitovanja, a posebno kod toga da predmet ocjene Povjerenstva ne mogu biti opći akti jedinica lokalne (regionalne) samouprave kao ni zakoni koje donosi Hrvatski sabor.

Gradonačelnik Bandić u današnjem priopćenju ističe kako je u postupanju koje mu se “predbacuje kao teret, a kako je i samo Povjerenstvo zaključilo”, postupao u cijelosti zakonito i u okviru svojih ovlasti, a smatra i sukladno autonomiji odlučivanja na razini lokalne samouprave i prava na Ustavom zajamčeno udruživanje radi ostvarenja i zaštite političkog uvjerenja.

“Radi interesa javnosti smatram potrebnim ponoviti da je Pravilnik o kojem je riječ izmijenjen tako da obuhvaća i primjenjuje se na sve vrste političkog djelovanja gdje je stranka, kojoj sam na čelu, samo jedan od istih sudionika, pa nema govora o pogodovanju samo jednoj stranci kako je u javnosti stvoren pogrešan dojam”, ističe u priopćenju gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

“Vjerujem da će Povjerenstvo u cijelosti primijeniti standarde odlučivanja kakve je formiralo u nedavnom postupku protiv bivšeg ministra financija Borisa Lalovca, koji je bio idejni začetnik, predlagatelj i branitelj propisa kojim se postiže posebna zaštita članova skupine građana kojoj i sam pripada, a u kojem postupanju Povjerenstvo nije pronašlo sukob interesa”, priopćio je gradonačelnik Bandić.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u srijedu je kaznilo Bandića s 30.000 kuna ocijenivši da je iskoristio ovlasti gradonačelnika kako bi njegova stranka ostvarila korist. Navodi kako je on u srpnju prošle godine promijenio uvjete za besplatno oglašavanje stranaka, a potom odobrio svojoj Stranci rada i solidarnosti postavljanje 30 jumbo plakata bez naknade. Povjerenstvo navodi da ne spori da je imao ovlast promjene pravilnika, no ocjenjuje kako je koristio svoje ovlasti da bi u vrijeme koje se ne smatra izbornom promidžbom njegova stranka stekla određenu korist.

Povjerenstvo je u slučaju bivšeg ministra finacija Borisa Lalovca, na koji se Bandić referira u svom priopćenju, u rujnu prošle godine odlučilo da tadašnji ministar i predlagač zakona nije u sukobu interesa zbog činjenice da i sam ima kredit u švicarskim francima. “Situacija u kojoj Boris Lalovac, ministar financija, koji je privatno korisnik kredita u švicarskom franku, nastupa kao čelnik javne vlasti koja izrađuje prijedlog, nacrt prijedloga zakona, kojim će se dugoročno regulirati položaj korisnika kredita vezanog uz švicarski franak, ne predstavlja samo po sebi sukob interesa dužnosnika u smislu članka 2 Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, zaključilo je tada Povjerenstvo.

Komentiraj