BANDIĆ ‘Nova sljemenska žičara do kraja 2018.’

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Nova  sljemenska žičare ukupne vrijednosti 142 milijuna kuna  trebala bi biti puštena u promet u kolovozu 2018. godine,  priopćeno je u četvrtak iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba.

Nova žičara bit će suvremenija, brža i sigurnija od stare te prevoziti 1500 putnika na sat. Imat će 84 kabine opremljene najmodernijom tehnologijom s kapacitetom od 10 osoba, a vožnja od početne stanice u Dolju do Vidikovca trajat će 16 minuta.

Kako ističu u gradskoj upravi, projektom izgradnje nove žičare želi se rasteretiti postojeća prometna infrastruktura do Sljemena te dodatno povećati broj posjetitelja, a njome će građani Zagreba dobiti i važan infrastrukturni objekt koji će koristiti daljnjem razvoju turističkih, sportskih i rekreacijskih potencijala Sljemena. Nova žičara omogućit će i veću ekološku zaštitu Sljemena te brže ostvarenje vizije Sljemena bez automobila.

“Sljemenska žičara bit će gotova u punom profilu do početka Snježne kraljice 2019”., rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na gornjoj postaji stare sljemenske žičare gdje je obišao radove .

“Zagrepčani iz bilo kojeg dijela grada moći će sjesti na tramvaj sa skijama i pancericama i odvesti se izravno do donje postaje nove žičare, te za svega nekoliko minuta biti na prvoj startnoj poziciji”, dodao je Bandić nakon obilaska.

Član skupine za izgradnju nove žičare Ivica Blažun objasnio je da se u drugoj fazi radova uklanja sva stara oprema žičare odnosno zatezna, vučna i nosiva užad, te svi stupovi na trasi žičare i njihovi temelji.  Prema projektu nove sljemenske žičare zadržat će se objekti Gornje i Donje postaje na kojima će se sanirati krovišta od azbesta.

Na zgradi Donje postaje mijenjat će se također sva vanjska stolarija, a na Gornjoj postaji s fasade skinuti azbestne ploče. Uskoro će biti uklonjena i pogonska i čelična konstrukcija u Gornjoj postaji te izvedeni svi predviđeni sanacijski radovi.

Komentiraj