FaH

Bandić: Moguće je da će za pet, šest godina građani otpad plaćati prema proizvedenoj količini

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je u pauzi sjednice zagrebačke Gradske skupštine izrazio uvjerenje da bi građani za pet do šest godina mogli plaćati otpad prema proizvedenoj količini, a ne prema prema veličini spremnika, kako sada plaćaju.

“Apsolutno, kada svijest svakog čovjeka bude kako treba i mi pripremimo adekvatnu ekološku infrastrukturu, to će biti za jedno pet do šest godina”, rekao je zagrebački gradonačelnik. Problem se, istaknuo je, stvarao 50 godina i ne može se riješiti preko noći.

“Dizanje ekološke svijesti s jedne strane, prilagođavanje ekološke infrastrukture je put ka recikliranju i manjim računima svakih šest mjeseci”, poručio je.

Podsjetio je da su lani u 11. mjesecu poslali iste ili manje račune od tri do 30 posto te je najavio da će u svibnju opet poslati manje. Smatra da je to najbolji stimulans da građani odvojeno prikupljaju otpad.

Bandić vjeruje da će s novim ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem uskoro imati sastanak kako bi se odredila strategija što ministarstvo želi. “Mi smo na tragu onoga što je plod zajedničkog dogovora i konsenzusa između Zagreba, regije i ministarstva”, rekao je.

Bandić je opovrgnuo da je Zagreb najlošiji u istraživanju o prikupljanju otpada, te ustvrdio da je “Zagreb najbolji od svih hrvatskih gradova, jer odvaja 24 posto otpada”. Ponovio je da je Zagreb jedini u Hrvatskoj sanirao deponij “po najboljoj metodologiji, jedini napravio pročištač otpadnih voda” i bit će, kaže, prvi koji će napraviti centar za gospodarenje otpadom.

Komentiraj