Bandić kreće u odmazdu, miče HDZ-ovce iz Holdinga i Poglavarstva?

Milan Bandić, govore izvori Z1 televizije, odlučio je igru pokazivanja mišića, koju su započeli glavni zagovaratelji raskida nacionalo-zagrebačke koalicije Bandić-HDZ, Milijan Brkić nacionalno i Andrija Mikulić lokalno-zagrebački, odigrati do kraja. Odlučio je HDZ-ovcima još jednom pokazati “tko je gazda u Zagrebu” te da mu je dosta njihovih konstantnih uvjeta, želja, kritika i prijetnji.

Bandić je stoga krenuo u prvi dio ofenzive; odlučio je odbiti jedanaest gotovo beznačajnih HDZ-ovih amandmana, iako je dobro znao da je će mu HDZ tada uskratiti podršku GUP-u. No on je to ipak učinio, dovevši koaliciju do ruba ponora, a Plenkovića i Prgometa u uloge kolateralnih žrtvi svog rata s donedavnom prijateljem Brkićem i njegovom zagrebačkom desnom rukom Mikulićem.

Više je razloga zašto se Bandić odlučio za rastavu braka s HDZ-om.

Prvi je spomenuti sukob s Brkićem i Mikulićem pa ih je, dakle, želio preduhitriti i prekinuti (vjerojatno) neizbježno prije nego li oni prekinu s njime. Drugi razlog krije se u velikim apetitima HDZ-ovaca. Navodno za gotovo svaku izglasanu točku na nekoj od sjednica Skupštine traže protuusluge, najčešće u smislu zapošljavanja rodbine, prijatelja i/ili članova, uglavnom u Zagrebačkom holdingu, i uglavnom na rukovodeća radna mjesta s visokim koeficijentima i dobrim plaćama. U jednom danu, doznajemo, samo je u Zagrebačkim cestama zaposleno 20 HDZ-ovaca. Treći razlog su predstojeći parlamentarni, a onda i lokalni izbori 2021. godine, na kojima će Bandić i HDZ jedno drugome jednostavno biti uteg. Četvrti razlog udara na HDZ je, govore nam naši sugovornici, to što i sam Bandić postaje svjestan da mu se polako bliži politički kraj pa je odlučio otići pod svojim uvjetima i na svoj način, a ne da mu ih diktira netko drugi, pa ni HDZ.

No vrijeme uči da Bandić, u kakvoj se god situaciji našao, uvijek ima nekoliko rješenja, ali i ponekog asa u rukavu. Moguće da je i sada tako, pa da za GUP, ali i neke druge važne odluke koje će se naći na dnevnom redu neke od predstojećih sjednica, ima (ili dogovara) rješenje. Pa nije nemoguće u Skupštini imati većinu od točke do točke, a potencijalnih kandidata za takvo rješenje ima jer Bandić uvijek ima čime trgovati, i ne libi se to koristiti. U Skupštini, uz 16 njegovih zastupnika te tri “žetončića”, Miroslava Polovanca, Iliju Ćorića te Jozu Miličevića, za prolazak prijedloga nedostaje svega sedam ruku, i to pod uvjetom da na sjednici prilikom izglasavanja pojedine odluke bude kompletna oporba. Bruna Esih i Krešimir Kartelo, primjerice, podržali su Gradski proračun za 2020. godinu, a bili protiv GUP-a. U mandatu, pak, 2009.-2013., gradonačelnik u Skupštini nije imao niti jednog zastupnika, a prijedlozi su mu ipak prolazili. Ne lako, i ne svi, ali neki ipak jesu – jer je imao čime i s kime trgovati. No sve je to još budućnost, prvo treba izravnati račune s HDZ-ovcima koji su na GUP išli amandmanima, iako je dogovor bio da amandmana nema.

Bilo bi čudno da nakon gotovo dva desetljeća upravljanja glavnim i najvećim hrvatskim gradom Bandić nema čime pucati. Ima, itekako. HDZ-ovci imaju velike apetite pa su svoju suradnju s Bandićem posljednjih nekoliko godina, osim njegovom podrškom u Hrvatskom saboru, naplatili i masovnim zapošljavanjem svojih članova/rodbine/prijatelja/ljubavnika/ljubavnica u Zagrebačkom holdingu, Gradskoj upravi i Ustanovi upravljanje sportskim objektima. Kako doznajemo, ukupno je oko 700 HDZ-ovaca zaposleno u tih nekoliko godina koalicije. A sada kreće sječa glava – otpuštanja, smjene s rukovodećih pozicija i/ili premješanja na druga-lošija i slabije plaćena radna mjesta. Sve će, naravno, ovisiti o poziciji na kojoj se netko nalazi, plaći koju prima i načina na koji je došao na tu poziciju.

Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Marko Mikulić, predstojnik Ureda Uprave Zagrebačkog holdinga, Bernard Mršo, član Uprave Zagrebačkog holdinga, Stanko Gačić, voditelj Tržnica Zagreb, Slavko Ivanda, zamjenik voditelja Čistoće, Ante Glavan iz Čistoće, Tomislav Mazal, direktor Gradske plinare Zagreb, Ivona Takač iz Zrinjevca, Ivanka Čuljak, nova Bandićeva glasnogovornica, Robert Matijević iz Ustanove upravljanje sportskim objektima, Sretan Šarić iz Arene Zagreb – to su samo neka imena koja su, navodno, prva na Bandićevu popisu za potencijalne smjene. Tu je i poništenje izbora Ivone Ilijaš, supruge skupštinskog HDZ-ovca Kazimira Ilijaša, za direktoricu Plinare Zagreb – opskrba, kao i uskrata želje spomenutom Kazimiru Ilijašu da upravo on zasjedne na mjesto šefa takozvanog Sportskog holdinga. Radi se redom o ljudima koji su na ovaj ili onaj način povezani s HDZ-om i/ili HNS-om – preko članske iskaznice, rodbinski i slično, a koje je u Holding, Sportske objekte ili Gradsku upravu u većini slučajeva smjestio glavni zagovaratelj raskida s Bandićem, Milijan Brkić.

Komentiraj