BANDIĆ KAO TITO: Bandićevi prijatelji i rođaci žele mu graditi muzej u Hercegovini

Nacional otkriva kako je u rodnom mjestu Milana Bandića u Hercegovini nastala ideja da ondje u spomen na njegov lik i djelo nikne muzej, o čemu se počelo diskutirati nakon što je 6. kolovoza za njega održana još jedna misa zadušnica

U rodnoj kući Milana Bandića u blizini Bandića briga u Hercegovini njegovi prijatelji, rođaci i članovi obitelji planiraju otvoriti njegov muzej. To je sasvim nova dimenzija subjektivnog pogleda na ostavštinu temeljito korumpiranog političara koji je voljom većine građana Zagreba hrvatskom metropolom vladao gotovo puna dva desetljeća.

Sasvim suprotno razmjerima masovne korupcije kojom je obilježio svoju vladavinu Zagrebom, Bandića krug njegovih sljedbenika i interesne hobotnice smatra izuzetno zaslužnim za razvoj hercegovačkog kraja, otkud potječe. Pa su zato u jednom restoranu u Hercegovini u kojem su se prije nekoliko dana okupili počeli pripremati teren za otvaranje Bandićeva muzeja. Još nije sasvim jasno je li on zamišljen na način da konceptualno podsjeća na rodnu kuću Josipa Broza Tita u Kumrovcu ili na neki drugi način.

O toj se ideji počelo diskutirati neposredno nakon održavanja još jedne mise za Milana Bandića, koja se trebala održati 6. kolovoza u poslijepodnevnim satima u crkvi svete Terezije Male u Donjim Mamićima, čije je uređenje Bandić obilato potpomogao. Ali je tu misu samo dan ranije jedan član Bandićeve obitelji iznenada prebacio u drugi termin – rano ujutro u 7 sati. Pa su se, kako tvrdi Nacionalov izvor s neposrednim saznanjima o tom događaju, na toj misi okupili samo članovi uže obitelji i rođaci – njih osmero. Poslije mise zaputili su se u obližnji restoran.

U Bandićevom užem krugu tih se dana nastavilo razgovarati i o prodaji njegove hacijende, ali i diskutirati o tomu kako je do Nacionala dospjela informacija da se njegovo imanje prodaje za 850 tisuća eura. Bandićev brat, tvrde upućeni izvori, početkom tjedna napustio je Hercegovinu i zaputio se u Njemačku. Isti izvor iz Hercegovine navodi kako će se Bandićeva udovica Vesna sada aktivnije osobno uključiti u prodaju imovine. Postoji najmanje jedan ozbiljno zainteresiran kandidat za kupnju Bandićeve imovine. On se nada kako bi ovaj tjedan mogao i osobno vidjeti u kakvom su stanju Bandićeve nekretnine. Ne želi, kako se povjerio sebi bliskom krugu, kupovati rogove u vreći.

Bandićevo hercegovačko imanje prodaje se za 850 tisuća eura, izvori tvrde da će u prodaji aktivno sudjelovati Bandićeva udovica Vesna te da postoji najmanje jedan ozbiljno zainteresiran kupac. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Bandić je u Hercegovini raspolagao s najmanje 89.409 četvornih metara šume i zemljišta različite kvalitete raspoređenih na tridesetak parcela. Nacional je precizno otkrio gdje se oni nalaze i tko je upisan kao njihov vlasnik – to su njegova supruga Vesna i kći Ana-Marija. Ali to je samo onaj dio koji je upisan na njihova imena. Dio za Bandića čuvaju rođaci.

Zasigurno se najveći dio te određene prodajne cijene odnosi na dvije kuće – njegovu rodnu i jednu za koju se tvrdi da ju je za Bandića praktički čuvao jedan od njegovih rođaka, čiji je identitet poznat redakciji Nacionala.

O kakvom se luksuzu radi najbolje ilustriraju Nacionalove dronom napravljene snimke kuće s luksuzno uređenom okućnicom na Bandića brigu, koja obuhvaća voćnjak, vinograd i atraktivni uzidani bazen za kupanje. Osobe koje su Nacionalu dale precizne koordinate gdje se ta nepoznata Bandićeva imovina nalazi, a koje raspolažu neposrednim saznanjima o Bandićevim hercegovačkim investicijama, navode da je Bandić samo u izgradnju bazena u blizini obiteljske kuće investirao 50 tisuća eura.

Nacional je od istog izvora doznao kako rastu razmjeri potraživanja Bandićeve klike od većeg broja osoba za koje smatraju da im je Bandić posudio novac. Navodi se kako ukupna Bandićeva potraživanja prema dužnicima dosežu čak do 90 milijuna eura. Nešto više od polovice od tog iznosa, oko 48 milijuna eura, otpada na navodni Bandićev dio imovine njegova prijatelja poduzetnika Petra Pripuza. Što je otprilike polovica dividende koju si je Pripuz kroz nekoliko godina isplatio od poslova zbrinjavanja otpada.

 

Izvor blizak jednom stranom investitoru tvrdi da su njegovi predstavnici morali platiti ozbiljan novac kao svojevrsnu ‘ulaznicu’ za poslovanje u Zagrebu te da su uplatu izvršili izvan Hrvatske

 

Ali druga polovica potraživanja Bandićeve klike produbljuje razmjere Bandićeve korumpiranosti. Naime, samo od jednog poznatog poduzetnika s područja juga Hrvatske, koji je godinama povezan i s politikom, Bandićeva klika potražuje čak tri milijuna eura, i to bez kamata. Toliko mu je Bandić posudio još prije desetak godina. Što bi, ako je točno, sugeriralo da je Bandić još 2011. samo na jednu adresu mogao posuditi toliki novac. Otkud taj novac njemu, slikovito je pojasnio izvor Nacionala iz Hercegovine:

„Nema niti jednog velikog posla koji je odrađen u Zagrebu a da se Bandić od toga nije naplatio. Isto se odnosi i na male poslove. Bandić je bio poput kompjutora koji je točno znao koliko je tko zaradio na pojedinom poslu. Doslovno od postavljanja šahtova do velikih kapitalnih investicija. I u sve se ugrađivao.“

Do Nacionala su sada dospjele i indicije da je dio masovnom korupcijom i reketom stečenog novca Bandić investirao i u inozemstvo, u stanove u većem broju gradova na području zapadne Europe. Da bi tvrdnje o masovnom Bandićevom iznuđivanju stranih investitora mogle biti itekako točne potvrđuje i još nešto. Najmanje jedan strani investitor koji godinama posluje u Zagrebu ozbiljno se zabrinuo do koje mjere će istražitelji agilno istraživati Bandićeve korupcijske aktivnosti. I to zato što su Bandiću mnogi morali platiti svojevrsnu „ulaznicu“ za poslovanje u Zagrebu, koje su potom počeli širiti u cijeloj Hrvatskoj.

Izvor upućen u ta zbivanja, blizak tom stranom investitoru, navodi kako su njegovi predstavnici naprosto bili prisiljeni platiti Bandiću ozbiljan novac te da su to učinili izvan Hrvatske. Što bi, ako je točno, istražiteljske aktivnosti povuklo i izvan granica Hrvatske, nakon što je već najavljeno da se jedan krak istrage usmjerava u Dubai, gdje je navodno 8,6 milijuna eura uplaćeno na račun jedne Bandićeve suradnice.

Propocije najvećeg i najskupocjenijeg Bandićevog imanja u Hercegovini u sklopu kojeg se nalazi i ogroman bazen. PHOTO: Nacional

Komentiraj