Sanjin Strukic/PIXSELL

Bandić: Grad Zagreb će građanima sufinancirati troškove ugradnje razdjelnika topline

Grad Zagreb će izaći ususret svojim sugrađanima u sufinanciranju troškova ugradnje razdjelnika topline, pa čak i retroaktivno, najavio je u četvrtak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić kaže da je od svojih suradnika zatražio da od HEP-a dobiju podatke koliko je razdjelnika topline u Zagrebu ugrađeno, kome je ugrađeno, kada i po kojoj cijeni. Kada dobiju te podatke tražit će sastanak sa odgovornima u HEP-u i vidjeti kako pomoći svojim sugrađanima.

Na upit novinara postoji li mogućnost da Grad građanima ugradnju razdjelnika topline subvencionira čak i retroaktivno, Bandić je odgovorio potvrdno. “Apsolutno da postoji. Međutim, bilo bi bolje da su nas konzultirali kada su snubili naše sugrađane i ugrađivali razdjelnike. Mi bi već tada pomogli, možda se ovo ne bi ni dogodilo. Ali, moja odgovornost time ne prestaje, moja odgovornost je za svakoga građanina ovoga grada, grijao se on preko toplinskih mreža, pa ugrađivali razdjelnike putem HEP-a ili se grijali preko Plinare, odnosno etažnim grijanjem koji imaju svoju uru. U svakom slučaju kada kvantificiramo program, kada vidimo koliko je to tisuća ljudi, nećemo ih ostaviti na cjedilu. I ovaj put će Grad Zagreb biti odgovoran, i gradonačelnik”, poručio je Bandić. Dodao je da on nije “niti putovao, niti nabavljao, niti ugrađivao”, ali da to ne znači da Grad neće pomoći.

Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Kazao je kako je jučer na sastanku s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem “izražen partnerski odnos”, a zajednička zadaća je, kazao je, da partnerski riješe i treću sastavnicu gospodarenja otpadom u Zagrebu. “Nakon sanacije Jakuševca, pročistača otpadnih voda, da riješimo zajedno i centar za gospodarenje otpadom”, rekao je.

Na pitanje je li s ministrom Dobrovićem razgovarao o spalionici, s obzirom na to da je ministar protivnik gradnje spalionica, Bandić je rekao da su dogovorili da partnerski riješe taj problem. “Gospodin Dobrović je u to vrijeme bio profesor i nastupao je s pozicije profesora, a sada nastupa odgovorno kao ministar. I gradonačelnik grada Zagreba zajedno, da partnerski riješimo taj problem. Ja sam umjereni optimist”, rekao je Bandić. Katastrofalnim je ocijenio što se s bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem u prošlih četiri godine mandata nije sastao niti jednom.

Bandić je rekao da se danas sastao i s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Na upit novinara komentirao je izjave predsjednika Hrasta Ladislava Ilčića da bi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu trebao biti u području Lenucijeve potkove, a Oltar Domovine na Zrinjevcu. Rekao je da Grad već ima lokaciju za spomenik na Trgu dr. Franje Tuđmana, te da Oltar Domovine treba ostati na Medvedgradu, gdje je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman imao svoj zadnji javni istup kada je polagao vijenac.

Gradonačelnik je na pitanja novinara odgovarao u Dvercu nakon dodjele gradskih stipendija učenicima deficitarnih zanimanja i učenicima i studentima romske manjine.

Komentiraj