BANDALOVIĆ: “Domovi za starije i nemoćne dugo odolijevali proboju virusa”

Koordinatorica za Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu Helena Bandalović bila je gošća Dnevnika televizije N1. Osvrnula se na situaciju u domovima za starije i nemoćne u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Bandalović je rekla kako je, kao i ovih prethodnih nekoliko dana najkritičnije u Domu u Vukovarskoj ulici u Splitu.

“Mi smo napravili sve da smanjimo rizičnost zaraze”, istaknula je.

Kazala je kako su domovi za starije i nemoćne dugo odolijevali proboju virusa upravo zahvaljujući Nacionalnom stožeru koji je od samog početka davao mjere.

“Još prije početka ovih strogih mjera, proveda je mjera zabrane posjeta u domovima za starije. Međutim, proboj virusa u domove nije nemoguć. Vidjeli ste da se to događa i u drugim državama”, ističe Bandalović.

“Ne bih rekla da nas očekuje domino efeket iz razloga što su to različite ustanove. Pa i dom u Vukovarskoj u Splitu ima svoju dislociranu lokaciju na Zenti i tamo nemamo takvu situaciju”, rekla je Bandalović.

“Mogu kazati da u našoj županiji ima veliki broj tzv. obiteljskih domova, koji skrbe o 20-ak osoba, poslali smo im upute da se drže strogih propisa koje je HZJZ izdao. Nema nikakvih naznaka domino efekta”, dodaje.

Bandalović je istaknula kako je nadzor nad svim domovima za starije u ingerenciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. “Ne sumnjam da su nakon tragičnih događaja u Zagorju oni pojačali taj nadzor, ali ne vjerujem da je sada vrijeme za administrativne nadzore”, kazala je.

Na pitanje čija je odgovornost što se dogodio proboj virusa u Dom u Vukovarskoj, rekla je: “Kao što vam je poznato, tu su provedena dva nadzora. Onaj Ministarstva zdravstva te onaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vjerujem da će se u ta dva nadzora pronaći odgovor na ovo pitanje”.

Komentiraj