HINA

BANAC “Plenković će imati većinu od petka do petka”

Povjesničar Ivo Banac jutros je u programu N1 televizije komentirao aktualna društveno-politička pitanja. O potezu Zlatka Hasanbegovića kaže da je to početak jednog političkog procesa, ali ne vjeruje da će doći do nekog ‘naročitog potresa’.

“Kakve će biti posljedice toga, sada je teško reći, no mislim da to u ovom trenutku kad je Plenković vrlo slab, nije dobra vijest. Vidimo da igra jednu čudnu igru: toplo-hladno i ima vrlo delikatne odnose u stranci”, smatra Banac.

Dodaje da je Most bio nespreman za održavanja onoga što nazivamo ‘dubokom državom’, bio je nespreman u nizu važnih pitanja, pitanje oko kojega se taj odnos zaoštrio bio je vezan za pitanje ministra koji dolazi iz Agrokora. Pojam ‘duboka država’ objasnio je kao mrežu gospodarskog i političkog establišmenta stvorenog u komunizmu, ali obnovljenog 90-ih godina za vrijeme Franje Tuđmana.

“Ti su ljudi na ključnim mjestima i u velikim korporacijama i ne žele na razne načine da se pojave tendencije na političkoj sceni koji će ih dovoditi u pitanje. Most je prijetio ići u tom smjeru s potencijalom da postanu jedina opozicija jer SDP se pretjerano ne trudi”, rekao je Banac.

Vjeruje da je Plenković odlučio s jednom užom skupinom savjetnika i političkih prijatelja mimo Sabora raditi ovako. “Čeka se, a ne može se čekati ministre i on nema saborsku većinu, ovo je privid, bjesomučno traži način da u svoju koaliciju uvuče HNS, IDS i SDSS”, poručio je.

Banac vjeruje da će Bruna Esih na nadolazećim lokalnim izborima u Zagrebu osvojiti više glasova od HDZ-ovog kandidata Drage Prgometa. Dodaje da ga kod Plenkovića zabrinjava to što je porpuno politički neiskusan. ” On to prikriva vještom retorikom. Mislim da mu je bilo pametnije da je tražio izbore, no to je šansa koju je propustio i sada će, naravno, biti žrtva konjukture na putu”, ističe.

Novu saborsku većinu, kaže, Plenković će imati ‘od petka do petka’. banac vjeruje da Most ima potencijal postati ozbiljna opozicija. “Problem je jer nemaju ideologiju, a sada je njihovo političko ponašanje pridonijelo da idu u tom pravcu. To je još uvijek stranka koja djeluje u jednoj regiji. Kod arhiva su se pokazali senzibilnim za mnoga pitanja, ali moraju se riješiti demagogije i bitno ojačati svoju političku strukturu”, kaže.

Komentiraj