Ban Ki-moon: “Sve te teroriste i ideloške ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva”

EPA/AHMAD YUSNI

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u nedjelju Rusiju i SAD na suradnju u iskorjenjivanju terorizma i kazao da će pčetkom sljedeće godine predstaviti sveobuhvatni plan borbe protiv ekstremizma.

“Sve te teroriste i ideloške ekstremiste treba poraziti u ime čovječanstva”, izjavio je Ban na godišnjem summitu Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava u Maleziji.

“S tim u vezi, moramo se ujediniti. Moramo pokazati globalnu solidarnost u sučeljavanju sa zajedničkim neprijateljem, Islamskom državom ili nekim drugim ekstremističkim i terorističkim skupinama”, rekao je prvi čovjek UN-a.

Ruski premijer Dimitrij Medvedov rekao je da se zemlje s velikim brojem muslimanskog stanovništva moraju ujediniti u borbi protiv IS-a.

“Potrebna nam je konsolidirana protuteroristička opredijeljenost zemalja s brojnom muslimanskom zajednicom, a Rusija je jedna od tih zemalja”, rekao je Medvedov na summitu u Kuala Lumpuru.

Prema njegovim riječima, “sada je jasno da se protiv te prijetnje možemo boriti samo ako udružimo snage i zajednički djelujemo kroz međunarodne institucije poput UN-a”.

 

  • Zemlje ASEAN-a su u nedjelju osim o terorizmu raspravljale i o gospodarstvu te su uspostavile službenu zajednicu u cilju omogućavanja slobodnijeg protoka trgovine i kapitala u području od 625 milijuna ljudi, sa zajedničkom gospodarskom proizvodnjom od 2,6 bilijuna američkih dolara.

 

“U praksi smo u stvari ukinuli carine. Sada moramo osigurati još slobodnije kretanje roba i kapitala te ukloniti zapreke koje koče rast i investicije”, kazao je malezijski premijer Najib Razak.

Deklaraciju novouspostavljene zajednice potpisalo je 10 članica ASEAN-a (Brunej, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mianmar, Filipini, Singapur, Tajland, Vijetnam).

Nakon potpisivanja deklaracije, čelnici ASEAN-a sastali su se s osam ostalih lidera iz Azije i Pacifika na redovitom skupu istočne Azije, tj. s čelnicima SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Rusije, Australije i Novog Zelanda.

Sljedeći summit ASEAN-a održat će se u SAD-u.

Komentiraj