FaH

BALKANSKA RUTA: Kovač brani smanjenje broja migranata , Gabriel kritizira

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač branio je politiku Hrvatske glede smanjenja broja migranata na balkanskoj ruti rekavši da to pomaže i Njemačkoj, dok je njemački vicekancelar Sigmar Gabriel istodobno kritizirao jednostrano zatvaranje granica, u razgovorima za njemačke novine.
“Koordinacija Hrvatske s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom funkcionira vrlo dobro i važan je čimbenik smanjenju broja izbjeglica i migranata”, rekao je Kovač u razgovoru za list “Muenchener Tageszeitung”od ponedjeljka, kako prenose agencije. Hrvatski ministar vanjskih poslova je zaključio kako zatvaranje granice između Makedonije i Grčke, u čemu sudjeluju i hrvatski policajci, pomaže Europskoj uniji te “posebice Njemačkoj”.
 Njemački vicekancelar, ministar gospodarstva i predsjednik manjeg koalicijskog partnera u njemačkoj vladi Socijaldemokratske stranke Sigmar Gabriel je u razgovoru za dnevnik Bild kritizirao samoinicijativno zatvaranje granica i optužio neke političke snage u Njemačkoj da potajno podupiru ovakav pristup.
 “Neki se u Njemačkoj potajice vesele što zemlje Balkana priljev izbjeglica smanjuju zatvaranjem granica i time, tako reći, obavljaju prljavi posao za Njemačku”, rekao je Gabriel u razgovoru za Bild opisujući takvo ponašanje kao “cinično”.
 “Na duge staze to zatvaranje granica neće pomoći jer će izbjeglic
e drugim putovima pokušati doći do Europske unije. Na kraju će Sredozemlje opet postati masovna grobnica”, zaključio je predsjednik njemačkih socijaldemokrata.
No on je istodobno upozorio na to da se Njemačka više ne može ponašati kao prošlog ljeta kad je jednostavno pustila golem broj migranata preko svojih granica čiji broj je u prošloj godini dosegnuo 1,1 milijun..
“Njemačka više ne može ponoviti ovu gestu jer se na kraju ispostavilo da smo unutar Europske unije poprilično usamljeni”, rekao je Gabriel i ponovio kako će stoga podržati inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel na EU samitu u ponedjeljak za smanjenje broja migranata.
 “Njemačka ne može svake godine primiti milijun izbjeglica”, zaključio je Gabriel.

Komentiraj