Balet zagrebačkog HNK u slavnom Aleksandrinskom teatru

HINA/ Damir SENČAR

Balet HNK u Zagrebu nakon triju desetljeća ponovno gostuje u Sankt Peterburgu, u kojem će prvi put nastupati u slavnom Aleksandrinskom teatru. Ruskoj publici predstavio se 7. svibnja baletom “Ana Karenjina”. Nastavak je to kulturne suradnje između Zagreba i Sankt Peterburga, započete u listopadu prošle godine Gala baletnim koncertom, kada su na sceni HNK nastupili najveći sanktpeterburški baletni solisti, čime je ujedno obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju država.

“Ovo veliko i značajno gostovanje zasigurno će biti zabilježeno u povijesti ne samo zagrebačkoga HNK, nego i hrvatske kulture. Predstaviti se svjetskoj baletnoj metropoli s djelom koje je nastalo prema ruskom klasičnom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, i to na glazbu Petra Iljiča Čajkovskoga, veliki je događaj za cjelokupni hrvatski balet”, rekla je za Nacional Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu. Dodala je da je razmjena iskustava, susret s drugim plesačima i koreografima, iznimno važna. S jedne strane, kazala je intendantica, upoznaješ drugu kulturu i umjetnike, ali se i pozicioniraš u novom kontekstu.

“Takva gostovanja nude ne samo informaciju o drugima, nego i mogućnost usporedbe, a samim tim i umjetničkih pomaka. U ovakvim projektima svakako ne treba zaboraviti publiku koja je nedvojbeno iznimno važan faktor i koja uvijek u ovakvim razmjenama profitira, upoznavajući se s novim i prepoznajući ga”, rekla je Dubravka Vrgoč i najavila nastavak suradnje, i to već u lipnju. Dva dana, 5. i 6. lipnja, u HNK u Zagrebu organizirat će dva gala koncerta zvijezda peterburškog baleta, opere i mjuzikla, u organizaciji ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj, Grada Zagreba i Sberbanke. Gledatelji će moći vidjeti dijelove iz slavnih ruskih baleta, opera i mjuzikala u interpretaciji solista Marijinskog teatra i skupine Leonida Jakobsona, umjetnike koji su primili brojne ruske i svjetske nagrade, solista i prvaka ruske glazbene i plesne scene.

“Kad govorimo o Baletu HNK u Zagrebu, iznimno sam zadovoljna. Za naše baletne predstave konstantno se traži karta više. ‘Labuđe jezero’ ovog ljeta triput će biti prikazano na otvorenom na Dubrovačkim ljetnim igrama, u sklopu programa kojim će se HNK Zagreb predstaviti na tom festivalu”, navela je Dubravka Vrgoč i najavila posljednju premijeru Baleta HNK u Zagrebu, “Gospodu Glembajeve”. Bit će to projekt Lea Mujića u kojem se, kao na primjeru “Ane Karenjine”, jedan medij transformira u drugi.

“Kultno djelo hrvatske dramske literature, Krležina drama ‘Gospoda Glembajevi’, neće se glumački interpretirati, nego će se otplesati, uz glazbu Beethovena i Rahmanjinova. Nastojat ćemo sačuvati istu atmosferu propadanja o kojima svjedoče Krležini junaci”, kaže Dubravka Vrgoč.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner