“Pozivajući na pojačanu borbu protiv korupcije, Papa Franjo u svom radu podupire Zviždače. Do tog zaključka dolazimo pozorno slušajući Papine riječi iz Perua”, poručila je u ponedjeljak predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović.

Tijekom posjete Peruu Papa Franjo je održao govor, te uputio poziv na potrebu suzbijanja korupcije, koja sve više razara društvo. Papa Franjo je poručio da je to ‘društveni virus’ koji pogađa sve aspekte života i kako ‘to društveno zlo’ mora biti pobijeđeno. Papa je rekao kako se korupcija može izbjeći, ali traži angažman svih.

“Dobro je poznato da su u borbi protiv korupcije, kršenja zakonitosti i kriminala prvi i ispred svih uvijek Zviždači. Temeljem njihovih javnih prozivki počinitelja i prijave kaznenih djela, preko 90% slučajeva „tog društvenog zla“ završi u obradi represivnog aparata”, rekla je Balenović dodajući kako Papa jasno i nedvosmisleno iskazuje vjeru u pobjedu nad korupcijom, ali traži angažman svih. “U toj borbi na koju građane poziva Sveti Otac, daleko su odmakli Zviždači i zato duboko vjerujem da u svojoj borbi Zviždači uživaju velike simpatije i potporu Svetog Oca”, rekla je.

Slijedi li hrvatska politička elita preporuke Papa Franje?

“Papa Franjo je pozvao na veću transparentnost između civilnog društva i privatnog i javnog sektora i dodao da nitko ne treba biti isključen iz tog procesa. Slijedi li hrvatska politička elita preporuke Papa Franje? U Hrvatskoj na žalost često svjedočimo posve suprotnom djelovanju političkih elita. Civilno društvo, a pogotovo Zviždači nepoželjni su svjedoci neetičnog, a često i kriminalnog djelovanja pojedinih političara. Umjesto osude nezakonitog djelovanja i ponašanja pojedinih političara, njihove ih stranačke vođe često opravdavaju, te ublažavaju i marginaliziranju počinjene nečasne radnje. Zbog svega ne čudi niti ukidanje Ureda za Zviždače predviđenog u Uredu predsjednice RH, čime je Predsjednica, kao vodeća politička figura u RH, odaslala posve lošu i krivu poruku razočaranim i prevarenim građanima, poruku posve suprotnu poruci koju nam je sa svojeg putovanju po Južnoj Americi jučer uputio Sveti Otac”, rekla je Vesna Balenović.

Komentiraj