Ivo Cagalj/PIXSELL

BALDASAR PREDLAŽE: Splićanima veća stopa prireza – privremeno 15 posto

Zbog lošeg punjenja gradskog proračuna, Splićani bi, prihvati li to Gradsko vijeće, uskoro mogli imati veću stopu prireza, koja bi s 10 posto mogla porasti na 15 posto, potvrdio je na izvanrednoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivo Baldasar okrivljujuću za to državnu poreznu reformu zbog koje je Split izgubio oko 65 milijuna kuna.

 Gradonačelnik je novinarima izjavio kako su napravili analize i kalkulacije te su zaključili da je povećanje prireza jedini način da se popuni gradski proračun.   Kako je rekao, gledajući blagajnu i financije grada Splita od 2013., pa i prije, do danas, primijetili su da su pali porezni prihodi.
 Riječ je o velikom padu zbog različitih razloga, istaknuo je i kao glavni razlog naveo onaj iz 2015. – državnu poreznu reformu sa smanjivanjem poreza na dohodak.
  Baldasar je rekao da je tim smanjivanjem poreza na dohodak na državnoj raznini Split izgubio oko 65 milijuna kuna. Zbog slabog punjenja proračuna, Split ima manjak od 35 milijuna kuna, a povećanjem stope prireza s 10 na 15 posto grad bi uprihodio 16 milijuna kuna.
 Iako je gradonačelnik izjavio kako ne želi da Splićanima zbog tog povećanja padne standard, podsjetio je da je Split zadnji veliki grad u zemlji koji se odlučio na tu mjeru.
 Rekao je da bi “rupa” od 35 milijuna u gradskom proračunu, koji je oko 750 milijuna kuna, utjecala na socijalu, školstvo, znanost, sport i komunalije.
 Jedino je rješenje bilo uvođenje prireza kao privremena mjera.
 “Državna porezna reforma je najviše donijela onima koji imaju najveće plaće pa će povećanje prireza najviše uzeti njima, a onima ispod 5000 kuna praktički neće uzeti ništa. Nadam se da ćemo tu privremenu mjeru uskoro moći kompenzirati. Mogao sam kao gradonačelnik donijeti takvu odluku ili pustiti da nam padnu prihodi pa da se mnogi poslovi i projekti ne dovrše”, rekao  je Baldasar.
 Predsjednica stranke “Pametno” i gradska vijećnica Marijana Puljak prozvala je danas gradonačelnika Ivu Baldasara da jedino razmišlja o tome kako građanima uzeti novac. U priopćenju je ocijenila kako je sramota da se povećava prirez umjesto da se povlači novac iz EU fondova, što čine i najmanje općine u zemlji, a Split to nije u stanju zbog neznanja i bahatosti sadašnje vlasti.
 “Ova gradska uprava svoju nesposobnost da namakne financijska sredstva iz izvora koji su im nadohvat ruke, rješava novim nametima građanima, koji tako financiraju mrežu njihovih uhljeba i vozni park gradonačelnika”, poručila je gradska vijećnica Puljak.

Komentiraj