Nacional

Baldasar na izbore izlazi sam i nada se podršci nove stranke branitelja

Nakon izbacivanja iz SDP-a, splitski gradonačelnik odlučio je da će na lokalnim izborima nastupiti kao nezavisni kandidat sa svojom listom sastavljenom mahom od kolega iz bivše stranke

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, čije je izbacivanje iz stranke pokrenuto odlukom Predsjedništva SDP-a i dovršit će se odlukom Glavnog odbora da se raspusti kompletan ogranak u ovom gradu, za lokalne izbore na proljeće sljedeće godine već je razradio taktiku. Osim što će na njima nastupiti kao nezavisni kandidat sa svojom listom sastavljenom mahom od kolega iz bivše stranke te suradnika iz prethodne tri godine, Baldasar će iz sjene podržati i osnivanje nove “braniteljske stranke” u Splitu. S njome bi, ako sve prođe po planu, nakon izbora nastupao zajednički i tako postao nezaobilazan faktor u novom odnosu snaga.

Baldasar već godinama gradi iznimno bliske odnose s velikim brojem braniteljskih udruga na lokalnoj razini, dodjeljuje im razne poslove i koncesije, gradske poslovne prostore i financijske potpore za različita događanja, a i na ideološkom planu potpuno je pristao na njihovu retoriku – dok je, zauzvrat, Split postao jedan od rijetkih gradova u kojemu udruge iz Domovinskog rata redovito polažu vijence i odaju počast pred spomenicima antifašističke borbe. Ideju formiranja stranke koja bi privukla glasove braniteljske populacije razradili su gradonačelnikovi suradnici koji su i inače bili zaduženi za komunikaciju s tim biračima, dok bi on na izborima nastupio potpuno odvojeno. U javnosti se spekuliralo da će se pridružiti pokretu “Naprijed Hrvatska” bivšeg predsjednika Ive Josipovića, ali Nacional je doznao da je ta opcija potpuno isključena: osim samostalnog izlaska na izbore, postoji još jedino mogućnost njegova približavanja gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, čije metode i mehanizme vladanja pokušava preslikati na Split.

NAKON IZBORA, Baldasar očekuje da će njegova i braniteljska lista osvojiti desetak od 35 mandata u Gradskom vijeću, pa ih nitko ne bi mogao zaobići prilikom formiranja većine. Što se tiče bitke za mjesto gradonačelnika, on smatra da uz malo truda može ući u drugi krug, a ovisno o protukandidatima tada bi sve opcije bile otvorene.

S druge strane, splitski SDP od prošlog tjedna nalazi se u potpunoj defenzivi: stranačkim prvacima Branku Grčiću, Arsenu Bauku ili Ranku Ostojiću ne pada na pamet kandidirati se na lokalnim izborima i na sebe preuzeti gnjev birača zbog tri neuspješne godine na vlasti, kao ni kritike jer su cijelo vrijeme šutjeli, iako su i sami bili svjesni da njihov gradonačelnik čini gafove jedan za drugim. Iz izvora bliskih ovoj stranci Nacional je doznao da je u SDP-u procijenjeno kako je korisnije “žrtvovati” Split i ondje izgubiti vlast, nego i dalje trpjeti neposlušnog Baldasara i jednako takav splitski SDP. On je prošlog mjeseca unutar stranke formalno istaknuo kandidaturu za još jedan mandat na čelu grada, pa je vodstvo stranke bilo prisiljeno brzo reagirati i krenuti u konačni obračun s dijelom stranke koji skoro osam godina iskazuje nelojalnost Zoranu Milanoviću.

“Idemo na raspuštanje i jedini problem bit će nam odjek u javnosti”, najavio je još prije mjesec dana Nacionalov izvor iz SDP-a, čije su se informacije pokazale potpuno točnima. U ovoj stranci posljednjih dana intenzivno razmišljaju kako ponovno izgraditi kredibilitet kod građana, pa se pojavila informacija da će ići na “sve ili ništa” i u bitku za mjesto gradonačelnika poslati bivšeg ministra financija Borisa Lalovca. Ako vlada HDZ-a i Mosta opstane do proljeća iduće godine, u što gotovo nitko ne vjeruje, Lalovac bi dobio zadatak pokušati sanirati stanje na terenu u Splitu.

Prvi neformalni korak već je napravljen: bivši ministar financija prije nekoliko dana oglasio se intervjuom preko cijele naslovne stranice Slobodne Dalmacije povodom natječaja za novog predsjednika Hajduka, izjavivši da je “spreman napustiti i SDP i politiku ako dobije priliku voditi klub za koji navija”. Zbog odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji bivšim dužnosnicima zabranjuje angažiranje u tvrtkama godinu dana nakon mandata, Lalovac je svjestan da je to nemoguća misija, ali njegov istup poslužio je prije svega za sondiranje terena.

Osim Hajduka, njega za Split ne veže puno toga i ako bi se zbilja pokušao natjecati za gradonačelnika, morao bi prije svega prijaviti prebivalište u ovom gradu najmanje šest mjeseci prije lokalnih izbora. S druge strane, njegova prednost je veliki politički kapital i pozitivan imidž u javnosti, za razliku od većine lokalnih SDP-ovaca koje se u Splitu doživljava kao robu kojoj je istekao rok trajanja.

Ivo Baldasar je očekivao scenarij raspuštanja ogranka i krenuo u otvoreni napad na bivšu stranku. Aktivirao je svoje “spavače” u SDP-u i oko njega, angažirao niz nezavisnih vijećnika koje je protekle tri godine pridobio na svoju stranu, pokrenuo medijsku ofenzivu i razradio strategiju za predstojeće lokalne izbore. “Govorio je da je SDP njegova jedina opcija, ali svima je bilo jasno da je rastanak neminovan. Isticanjem kandidature za novi mandat on je isprovocirao odluku o raspuštanju ogranka jer je želio istjerati stvari na čistac i doći u situaciju u kojoj može krenuti graditi svoju samostalnu karijeru”, objasnio je za Nacional izvor blizak splitskom gradonačelniku. “On je uvjeren da nije bez šansi i da ima punu godinu dana da popravi svoj rejting”, naglasio je izvor.

VRHUNAC DOSADAŠNJIH Baldasarovih napada na SDP, izuzev konstatacije da je njegovim izbacivanjem u SDP-u ubijena demokracija, jest njegovo otvoreno prozivanje Branka Grčića. Bivšeg potpredsjednika vlade javno je optužio da je iz osobnih razloga blokirao cijeli niz splitskih infrastrukturnih projekata i pozvao ga da se ispred SDP-a kandidira za budućeg splitskog gradonačelnika. Smatra da bi ga s lakoćom pobijedio, a veselo je dočekao prošlotjednu vijest da ova stranka razmišlja kandidirati Roka Andričevića, sveučilišnog profesora i dugogodišnjeg nižeg vladina činovnika koji formalno čak nije član SDP-a.

  • SPLITSKI GRADONAČELNIK očekuje da će njegova i braniteljska lista osvojiti desetak od 35 mandata u Gradskom vijeću, pa ih nitko ne bi mogao zaobići prilikom formiranja većine

Andričević je u lokalnim okvirima poznat kao bivši prorektor Splitskog sveučilišta, ali prati ga i dosta neugodan incident otprije nekoliko godina, kada je nepažnjom uzrokovao požar u vlastitom fakultetskom kabinetu. Izazvao je golemu materijalnu štetu i potom je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, ali posljednje vrijeme za njega se vežu politički puno štetniji repovi. Kao zamjenik bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara upravo je on više puta objašnjavao zašto ne treba usvojiti Zakon o sportu, propis na kojemu je inzistirao ogroman broj dalmatinskih političara, snažno poduprt preko nevladinih udruga i utjecajnih snaga iz Torcide i Našeg Hajduka. Taj zakon – koji se još uvijek ne provodi i zbog kojega je protiv današnjeg ministra Predraga Šustara čak podnesena jedna kaznena prijava – trebao bi značajno ograničiti moć Zdravka Mamića i njegove klike iz Hrvatskog nogometnog saveza, pa se u javnosti doživljava kao razdjelnica između kriminala i težnje za obračunom s njim.

NAJAVOM KANDIDIRANJA upravo Andričevića splitski SDP demonstrirao je popriličnu netaktičnost, dok je Baldasar s druge strane po tom pitanju dosta mudriji: nakon početnog neuspješnog pokušaja arbitriranja u Hajduku i oko njega, pa čak i prodaje kluba sumnjivim američkim biznismenima, on je sve odluke prepustio članovima kluba i Nadzornom odboru koji su oni odabrali na izborima. To je rezultiralo potpunim smirivanjem situacije na Poljudu i uklanjanjem politike iz procesa odlučivanja, pa na ovom pitanju splitski gradonačelnik barem neće izazivati negativan publicitet, za razliku od, recimo, njegova prethodnika Željka Keruma koji se poskliznuo upravo na Hajduku i kojemu je na ovoj temi već šest mjeseci nakon izbora poprilično nemilosrdna splitska “ulica” pokazala palac dolje. U trenutku zaključenja ovog teksta Nacional je od izvora iz SDP-a doznao da je zbog negativnih reakcija javnosti ime Roka Andričevića prekriženo kao opcija.

Baldasara, dakako, i dalje prate negativnosti iz njegova dosadašnjeg dijela mandata: od neučinkovitosti i nedostatka strateškog planiranja, preko izostanka ikakvog većeg gradskog komunalnog projekta, do bujanja administracije i “uhljebljivanja” u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima koje je doseglo fascinantne razmjere. Međutim, on i dalje smatra da će mu birači to oprostiti, a svoju političku strategiju sada pokušava graditi na imidžu žrtve, buntovnika i borca za interese grada koji se zbog toga čak suprotstavio stranačkoj oligarhiji i odbio plivanje SDP-ovim poslušničkim mainstreamom.

Značajnu podršku u tome mu daju SDP-ovi splitski “seniori” poput Marina Jurjevića i Veljana Radojkovića, kao i trenutni predsjednik Gradskog vijeća Splita Boris Ćurković: dijelom reagirajući na ponižavajuće raspuštanje gradskog ogranka, a dijelom jer se od početka vladavine Zorana Milanovića nalaze na suprotnoj strani u odnosu snaga unutar stranke, oni su već javno demonstrirali potporu Baldasaru i po svemu sudeći za sobom će povući dio članstva. Splitski SDP broji tek 1100 članova, ali svejedno je druga najjača stranačka organizacija u državi i nema sumnje da će u raskolu dio njih povući za sobom značajan broj simpatizera i birača ovisnih o odlukama gradske vlasti.

U KOMPLICIRANIM SPLITSKIM odnosima snaga, Baldasarove šanse – ali i razmjere izvjesnog potopa SDP-a izazvanog željom da se gradski ogranak stavi pod trajnu kontrolu vrha stranke – bit će moguće procijeniti tek nakon što svoje kandidate za mjesto gradonačelnika predstave preostale dvije opcije s najviše izgleda. U HDZ-u se proteklih mjeseci kandidiranje Andre Krstulovića Opare, savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, smatralo gotovom stvari, ali nije tajna da on nije po volji dijelu stranke i tek treba vidjeti hoće li u ovu utrku biti poslan kandidat koji nesumnjivo uživa značajnu potporu i izvan stranke, u tzv. umjerenim građanskim krugovima. Dio splitskog HDZ-a posljednjih tjedana u javnost pokušava lansirati ime Nansi Ivanišević, kratkotrajne ministrice obrazovanja još iz devedesetih.

Vrlo dobro kotira i stranka “Pametno” splitske gradske vijećnice Marijane Puljak koja je cijeli mandat provela u oporbi i predstavljala jedinu konzistentnu alternativu Ivi Baldasaru i SDP-u, pa danas računa i na glasove njihovih nezadovoljnih birača. Kao njihov kandidat spominje se ona, zatim njen suprug i cijenjeni sveučilišni profesor Ivica Puljak te najaktivniji i najmarljiviji gradski vijećnik Jakov Prkić.

Komentiraj