BALDASAR I ŽEVRNJA OSUDILI NAPAD Bruno Marić: “Bio je to pokušaj likvidacije”

Autor:

Marko Lukunic/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja u srijedu su oštro osudili napad na nogometnog suca Brunu Marića koji se dogodio u utorak u ugostiteljskom objektu u Stobreču, gdje ga je napalo nekoliko maskiranih osoba, a on je sam to nazvao “pokušajem likvidacije.”

“Oštro osuđujem incident i napad na nogometnog suca Brunu Marića i izražavam žaljenje i zabrinutost zbog nemilih scena koje su se dogodile, a koje su mogle imati i puno ozbiljnije posljedice”, istaknuo je Bladasar u priopćenju.

Splitski gradonačelnik rekao je kako očekuje da se svako nasilje kazni i omogući sigurnost svim građanima i “prijateljima Splita”. Istaknuo je kako nasilje nije put za rješavanje bilo kakvog problema.

“Svi smo svjesni dubokih anomalija u hrvatskom nogometu i nepravde koja često boli i izaziva gnjev, ali ništa nije i ne može biti povod ili alibi za nasilje i ugrožavanje nečijeg života”, rekao je Baldasar.

Ističući kako je riječ o ozbiljnom društvenom problemu koji nadilazi nogometne stadione, Baldasar je pozvao sve odgovorne, osobito buduću Vladu, na žurnu provedbu Zakona o sportu i institucionalno rješavanje nagomilanih problema u hrvatskom nogometu.

“Apeliram na sve aktere u javnom prostoru i sve istinske navijače i ljubitelje nogometa i sporta da svojim ponašanjem i izjavama pridonesu smirivanju tenzija i ne dopuste bacanje ljage na grad i sve njegove građane”, poručio je Baldasar.

Župan Zlatko Ževrnja istaknuo kako osuđuje napade na bilo koga.

“Napad na Marića apsolutno je za svaku osudu, i to nimalo ne pridonosi rješavanju nagomilanih problema u našoj zajednici”, rekao je Ževrnja.

Marić: “Da sam izvadio pištolj, sigurno ne bi ovako završilo”

Bruno Marić, kojeg su u utorak u Stobreču napali maskirani napadači, nazvao je to u srijedu na Radio Dalmaciji “pokušajem likvidacije”.

“Mislim da ne može postojati razlog da se nekoga napadne na ovaj način, slobodno mogu reći i pokuša likvidirati, jer uzeti željeznu šipku i slične predmete sigurno je izravan napad i, po meni, pokušaj likvidacije”, rekao je u srijedu Marić za Radio Dalmaciju.

Marić je rekao kako bi povod za napad mogao biti nezadovoljstvo njegovim suđenjem “u nekim utakmicama.”

“Povod njihova napada vjerojatno je bilo nezadovoljstvo mojim suđenjem na nekim utakmicama, ali dopustite mi da sam sebi i svima mogu reći – ima li netko pravo oduzeti mi život zato što nešto nisam dosudio ili sam dosudio nešto što nisam trebao na nogometnoj utakmici”, rekao je Marić.

Na pitanje kako se danas osjeća, Marić je odgovorio kako ga boli “sve živo, kao da ga je pregazio tramvaj”.

Marić je rekao kako je nosio pištolj i da ima dozvolu za oružje, ali ga nije vadio prilikom napada.

“Da sam izvadio pištolj, sigurno ne bi ovako završilo”, rekao je.

U splitskoj policiji nisu mogli reći ima li Bruno Marić dozvolu za držanje i nošenje oružja jer je riječ o osobnom podatku napadnute osobe, a za izdavanje dozvole mjerodavna je druga policijska uprava.

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava izvijestila je u srijedu da je dovršena kriminalistička istraga nad 22-godišnjim mladićem osumnjičenim da je u utorak oko 15,30 sati u ugostiteljskom objektu u Stobreču s još nekoliko zasad nepoznatih osoba ozlijedio 44-godišnjaka.

Policija nastavlja istragu kako bi pronašla i identificirala i ostale napadače na nogometnog suca Marića.

Bruno Marić (44) napadnut je dok je u restoranu bio s odvjetnikom Vladimirom Gredeljem. Prišla im je skupina mladića koji su lice prekrili obojenim rupcima te su šipkama i drvenim palicama napali Marića. Prilikom napada, rekao je Gredelj, vikali su Mariću da će ga ubiti. Napadnutom nogometnom sucu u pomoć su priskočili osoblje restorana i gosti. Napad je trajao nekoliko minuta, a pri bijegu skupine mladića gosti su uhvatili 22-godišnjaka kojeg su predali policiji.

Zagrebački odvjetnik Vladimir Gredelj izjavio je danas za Hinu da je zgrožen kvalifikacijom kaznenog djela jer je, kako je rekao, bio svjedok događaja koji je bio klasičan pokušaj ubojstva. Ocijenio je da Državno odvjetništvo “formalistički i birokratski” pristupa kvalificiranju kaznenih djela.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)