Baksa: “Plimni val ovrha pokosit će ovo osiromašeno društvo”

Jučer je počeo plimni val ovrha koji će pokositi ovo osiromašeno društvo, izjavio je za HRT Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

No savjetnica uprave Fine Vinka Ilak kaže kako su ovrhe “samo nastavak” onoga gdje je Fina stala 18. travnja. “Ono što nas raduje je da je ukupan broj ovrha koje smo zaprimili u razdoblju zastoja gotovo upola manji nego u istom razdoblju prošle godine”, rekla je Ilak.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako je Ministarstvo u zadnjim mjesecima imalo intenzivne razgovore sa svim dionicima ovršnog postupka i uložilo napor da se izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, ali i razgovorima s javnim bilježnicima učini sve kako ne bi nastao ovršni val. Izmjene i dopune zakona donijet će se za mjesec dana.

“Dogovorili smo da ovrhe idu u tri vala, a to su 19. listopada, 20. studenog i 20. siječnja”, rekao je Malenica i dodao kako se trenutačno nalazimo u situaciji ‘novo normalno’ kada se nastavljaju gospodarske aktivnosti. Vlada je osigurala više od 6 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta te će danas prezentirati nove mjere.

Naglasio je kako se ide u tom smjeru da se sačuvaju radna mjesta kako bi ljudi imali osiguranu egzistenciju te kako bi mogli podmirivati svoje obaveze.

“U Ovršni zakon smo stavili socijalne komponente, a to je obavijest koju javni bilježnik šalje dužniku, čitav postupak će biti od 400-600 kuna jeftiniji, podižemo granicu za ovrhu na nekretnini s 20 na 40 tisuća kuna, nema deložacija u zimskim mjesecima, a božićnica, uskrsnica i regres neće se ovršivati”, rekao je Malenica.

Komentiraj