Bahreinski ministar vanjskih poslova optužio je Katar u ponedjeljak za stvaranje vojne eskalacije u sporu s regionalnim silama, u očitoj referenci na odluku Dohe da dopusti dolazak većem broju turskih vojnika na svoj teritorij.

Bahrein, uz Saudijsku Arabiju, Ujedinjeni Arapske Emirate i Egipat, počeo je bojkoritati Katar prije tri tjedna optužujući ga da podržava militante, a nakon toga su objavili ultimatum, uključujući zahtjeve da Katar zatvori tursku vojnu bazu u Dohi.

Turska, najjači regionalni partner koji je ostao uz Katar, povećala je broj svojih vojnika u bazi otkad je kriza buknula.

“Osnova spora s Katarom diplomatski je i sigurnosno orijentirana, a ne vojno”, ustvrdio je bahreinski ministar vanjskih poslova šeik Halid bin Ahmed al Kalifa, u poruci na Twitteru.

“Dovođenje stranih vojnika i njihovih oklopnih vozila vojna je eskalacija koju je Katar stvorio”, dodao je ne spominjući Tursku.

U ranijim tweetovima u nedjelju rekao je  da se upletanjem snaga izvana neće riješiti problem.

Ultimatum koje su četiri arapske sile postavile Kataru također uključuje zahtjeve za zatvaranjem televizije Al Jazeera i reduciranje veza s Iranom.

Komentiraj