Nakon što se bura zbog imenovanja bivšeg predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa za savjetnika američke investicijske banke Goldman Sachs nije ni stišala, ugled Komisije doživio je još jedan udar – otkriveno je da je bivša nizozemska povjerenica u dva mandata Neelie Kroes bila direktorica jedne tvrtke na Bahamima, karipskom otoku poznatom kao porezna oaza.

Nekoliko europskih listova u suradnji s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ) objavilo je pojedinosti o 175 tisuća tvrtki registriranih na Bahamima. Oko 1,3 milijuna dokumenata o offshore tvrtkama registriranim na Bahamima u posjedu je njemačkog dnevnika Sueddeutsche Zeitunga i ICIJ-a. Afera je prozvana „BahamaLeaks“.

Prema tim dokumentima, Neelie Kroes je bila direktorica u jednoj energetskoj tvrtki, osnovanoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa sjedištem na Bahamima.

Kroes je bila direktorica u tvrtki Mint Holdings Ltd, od 4. srpnja 2000 do 1. listopada 2009. godine.

Istodobno, ona je u mandatu prve Barrosove Komisije od 2004. do 2009. godine bila povjerenica za tržišno natjecanje, a od 2009. do 2014. u drugoj Barrosovoj Komisiji bila je potpredsjednica, zadužena za digitalnu agendu.

Kroes je za dva nizozemska lista Trouw i Financieele Dagblad priznala da je „bila u prekršaju u odnosu na kodeks ponašanja europskih povjerenika“.

Prema tom kodeksu, svi povjerenici na početku mandata dužni su napustiti upravljačke dužnosti u tvrtkama i prijaviti sve dužnosti, bilo plaćene ili neplaćene, koje su imali 10 zadnjih godina prije preuzimanja dužnosti povjerenika.

Kroes je rekla da je bila direktorica bez izvršnih ovlasti, a davala je strateške savjete tvrtki Mint Holdings, koja je htjela kupiti dijelove američke energetske tvrtke Enron. Pokušaj kupovine je propao u ljeto 2000. godine.

Listovi Trouw i Financieele Dagblad prenose izjavu Neelie Kroes, prema kojoj Mint Holdings nikada nije bila operativna i da stoga nije prijavila dužnost u njezinoj upravi.

Britanski list Guardian, pozivajući se na pravne savjetnike Neelie Kroes, piše da se ona slaže s tim da je „trebala prijaviti dužnost koju je obavljala. Guardian navodi da će ona obavjestiti predsjednika Europske komisije Jeana-Clauda Junckera o tom propustu „i preuzeti punu odgovornost za to“.

Također se kaže da je Kroes mislila da je poduzeće Ming Holdings likvidirano 2002. godine i da nikada nije primila nikakvu plaću za svoju ulogu.

Komentiraj