Najmanje desetero ljudi izgubilo je život a 35 je ranjeno u napadu automobilom bombom na vrlo prometni trg u bagdadskom Sadr Cityju u ponedjeljak, objavili su liječnički i sigurnosni izvori.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad ali Islamska država redovito cilja mjesta u gradu na kojima se okupljaju civili.

U eksploziji triju bombi u subotu širom glavnog grada poginulo je 29 ljudi, a u napadu na grad Nadžaf u nedjelju poginulo je sedam policajaca.

Iračke snage uz potporu američkih bore se trenutno kako bi istjerale džihadiste Islamske države iz Mosula, njihovog uporišta na sjeveru zemlje ali se suočavaju s žestokim otporom.

Ponovo osvajanje Mosula, ocjenjuju analitičari, vjerojatno bi značilo kraj kalifata, ali militanti bi i dalje bili sposobni boriti se gerilskim načinom u Iraku te napadima na zapadu.

Otkad je počela ofenziva na Mosul 17. listopada, elitne snage ponovno su osvojile četvrtinu grada. Premijer Haider al-Abadi rekao je da će džihadisti biti protjerani iz zemlje do travnja.

Komentiraj