Iračke snage preuzele su od kurdskih boraca posljednju zonu koju su kontrolirali u pokrajini Kirkuk, nakon intenzivnih sukoba, dok je Washington pozvao na “smirivanje situacije”.

Zajedničko operativno zapovjedništvo koje okuplja sve iračke snage objavilo je u petak “povrat kontrole nad Altunom Kuprijem”, područjem s 36 sela koja se protežu na 530 km2 a nastanjena su miješanim stanovništvom od 56.000 Kurda i Turkmenistanaca.

Američka diplomacija izrazila je “zabrinutost” zbog tog nasilja na sjeveru Iraka te je zatražila od iračke vojske da ograniči akcije blizu Kirkuka.

Sukobi minobacačima i automatskim oružjem nastavljeni su do kraja dana u toj zoni, ali su “iračke snage uspjele izvesti napad i izvjesiti iračku zastavu nad Altun Kuprijem”, rekao je neimenovani dužnosnik sigurnosnih službi Kirkuka. Tijekom sukoba ubijen je general pešmerga Gazi Dolemri.

Ta poljoprivredna zona od strateškog je značaja jer je smještena na jednakoj udaljenosti između gradova Kirkuka i Erbila, na granici između dviju pokrajina. Prva je pod ustavnom vlašću Bagdada a druga sjedište vlasti iračkog Kurdistana koji od 1991. ima autonomiju, proširenu 2005.

Tom zonom se odvija trgovinska i turistička razmjena između Kurdistana i ostatka iračkog teritorija.

“U cilju izbjegavanja nesporazuma ili novih sukoba, tražimo od središnje vlasti da smiri situaciju ograničavajući pokrete saveznih oružanih snaga u dotičnim zonama” i poduzima isključivo pokrete “usklađene s regionalnom vladom Kurdistana”, zatražila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert u priopćenju.

Komentiraj