BAGCHI: ‘Hrvatska je Indiji zanimljiva zbog potencijala u tehnologiji’

Indijski veleposlanik u Hrvatskoj Arindam Bagchi otkriva za koje su sektore hrvatskog gospodarstva zainteresirani ulagači iz druge najmnogoljudnije zemlje na svijetu, gdje su upravo završeni izbori na kojima je pravo glasa imalo 900 milijuna ljudi

Usjeni prošlotjednih europskih izbora prošli su izbori u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Indiji, koji su u sedam faza trajali od 11. travnja do 19. svibnja, a na koje je imalo pravo izaći 900 milijuna glasača. Indijski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Arindam Bagchi organizirao je događanje na kojem su uzvanici mogli uživo na televiziji pratiti brojanje glasova. Ono je pokazalo da je stranka Bharatiya Janata Party (BJP) osvojila 292 od 542 mandata, što je puno više od potrebnog za većinu u donjem domu parlamenta, čime je dosadašnji premijer Narendra Modi osigurao svoj drugi mandat. Glavni rivali Modijevoj hinduističkoj nacionalističkoj stranci bili su Indijski nacionalni kongres, koji predvodi Rahul Gandhi, i niz manjih stranaka koje vladaju na regionalnoj razini, poput stranke Aam Aadmi, odnosno Stranke običnih ljudi, u New Delhiju. Kampanja novog starog premijera bila je fokusirana na sigurnost, dok je opozicija inzistirala na gospodarskim pitanjima.

O rezultatima indijskih izbora, njihovom značenju za budućnost zemlje i odnose sa susjedima, bilateralnim odnosima s Hrvatskom i nedavnom posjetu indijskog predsjednika Zagrebu tjednik Nacional razgovarao je s indijskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj Arindamom Bagchijem. Po obrazovanju matematičar i magistar menadžmenta, kao karijerni diplomat počeo je raditi u Ministarstvu vanjskih poslova Indije prije više od dva desetljeća, obnašajući različite dužnosti. Iza njega su mandati u UN-u, Peruu i Španjolskoj, a četiri godine bio je i direktor u Uredu premijera, zadužen za odnose sa SAD-om, Rusijom i UN-om. U Hrvatsku je stigao u studenom 2018., s pozicije zamjenika visokog povjerenika Indije u Colombu u Šri Lanki. Usprkos lošem vremenu, prošli tjedan proveo je upoznajući hrvatsku obalu od sjevera prema jugu.

‘HRVATSKA STRANA spomenula je brodogradnju kao područje u kojem se otvaraju mogućnosti za ulaganja. Vi ste u tome jako dobri, Indija baš i ne, ali vjerujem da bismo mogli nešto naučiti od vas ili pak kupovati brodove’

NACIONAL: Nedavno su održani izbori u Indiji, koji su zapravo vrlo komplicirani. Traju preko šest tjedana, odvijaju se u sedam faza. Zašto je tome tako i kako se na kraju zbrajaju glasovi?

Ne mislim da su komplicirani, ali točno je da traju dugo i odvijaju se u sedam faza, od početka travnja do 19. svibnja, a glasovi se zbrajaju 23. svibnja. Budući da je Indija ogromna zemlja, sustav je tako posložen kako bi se omogućila sigurnost i transparentnost izbora. Mi imamo i timove sigurnosti koji se sele iz jedne regije u drugu i osiguravaju da se provedu pošteni izbori u cijeloj Indiji. Mnogi građani u Indiji smatraju kako je proces predug, no za to postoje razlozi. Iza svega stoji Izborna komisija, koja je vrlo moćna i jednom kada su izbori raspisani, ona odlučuje o svemu u vezi izbora, uključujući i način na koji će vlada u tom periodu funkcionirati. To znači da mogu i zamijeniti neke političare ako se ne ponašaju u skladu s pravilima. Budući da je tijekom izbora u jednoj provinciji došlo do nasilja, Izborna komisija smijenila je tamošnjeg ministra policije bez da je ikoga morala konzultirati. Oni tijekom izbornog procesa imaju velike ovlasti i nad zaposlenicima u sigurnosnom sustavu – policijom i vojskom – i potpuno su neovisni u svojim odlukama. Zato i nije bilo nekih većih prigovora na izborni proces. Individualnih prigovora uvijek, naravno, ima, ali u cjelini bili su to pošteni izbori i svi su prihvatili objavljene rezultate.

NACIONAL: Premijer Narendra Modi uvjerljivo je pobijedio sa svojom strankom, koja se fokusirala na pitanja sigurnosti. Strani analitičari smatraju da su razlog tome nedavne napetosti između Indije i Pakistana koje su dvije zemlje gotovo dovele do ruba rata. Je li mu takva situacija pomogla?

Teško je to reći. Nakon izbora svi imaju teorije o tome zašto su birači glasali na određeni način. Znam da su međunarodni mediji dosta pisali o tome. Ne mislim da je to pitanje bila jedina tema, političari su vodili kampanju na više razina, a sigurnost je svakako bila jedna od njih. No bavili su se i nizom drugih područja – pitanjem razvoja, jedinstva zemlje, olakšavanja vođenja biznisa, na čemu je ova Vlada i dosad radila, što dokazuje i činjenica da smo na doing business ljestvici porasli za preko 70 mjesta od prošle godine i postali najviše rangirana država u južnoj Aziji. Opozicija se fokusirala na druge stvari, smatrajući da mogu ponuditi bolju alternativu, prije svega vezano uz zapošljavanje, upozoravajući da BDP nije pravedno raspoređen na sve građane. No birači su na izborima vrlo jasno pokazali koga žele da vodi zemlju sljedećih pet godina. Ne bih htio pogađati zašto su izabrali stranku koju su izabrali, no to je demokracija, kao i u Europi ili bilo gdje drugdje u svijetu. Premijer je povećao većinu koju njegova stranka ima u parlamentu na gotovo 2/3, dok je izlaznost bila rekordna do sada – 67% građana izašlo je na izbore.

NACIONAL: Ipak, ne može se negirati da su napetosti s Pakistanom utjecale na izborni proces. Kakva je situacija sada?

Kao prvo, želio bih reći da indijski odgovor na teroristički napad ne smatram napadom na Pakistan. Izloženi smo terorizmu već dugi niz godina, sjetite se samo napada na Bombaj iz 2008. kada je poginulo preko 150 civila ili nedavnog napada u Pulwami, u indijskoj državi Jammu i Kašmir u veljači 2019. Ovaj put odlučili smo poduzeti oštre mjere – dobili smo informaciju o terorističkim grupama koje planiraju nove napade. Budući da su njihovi kampovi smješteni u Pakistanu, indijska vojska napala je samo jedan točno određeni cilj – teroristički kamp za obuku. To nije bio napad na Pakistan, već na terorističku organizaciju. Mislim da smo poslali jasnu poruku – ako nas napadnete, mi ćemo uzvratiti. No to nikako ne znači da smo u ratu ili da bismo željeli biti u ratu s Pakistanom. Mi nemamo drugih problema s Pakistanom osim terorističkih skupina koje napadaju s njihovog teritorija ili ako njihova Vlada koristi te napade kao dio državne politike.

NACIONAL: No, u jednom trenutku svijet je bio u strahu jer su i Indija i Pakistan nuklearne sile.

Ne mislim da je nuklearno naoružanje uopće bilo dijelom ove priče niti da ga je itko spominjao. Činjenica da Pakistan ima nuklearno oružje ne bi trebala sugerirati da njihovi teroristi mogu nastaviti sa svojim napadima. Mislim da je stvorena pogrešna percepcija da su Indija i Pakistan na rubu nuklearnog rata, a zapravo nije bilo niti blizu tako. Uostalom, i druge zemlje – poput Kine, SAD-a, Rusije ili Izraela – imaju nuklearno naoružanje. Indiji ono služi za vlastitu sigurnost, a ne za napad na druge zemlje. Mi u spomenutom slučaju nismo napali ni pakistanske civile ni pakistansku vojsku. Imali smo točno određenu metu – teroristički kamp i njega smo uništili. I dali smo jasno do znanja da ne želimo daljnju eskalaciju sukoba. Mislim da je to shvatila i druga strana.

NACIONAL: U ožujku ove godine indijski predsjednik Ram Nath Kovind posjetio je Hrvatsku s velikom gospodarskom delegacijom i održao govor na Hrvatsko-indijskom gospodarskom forumu. S odmakom od nekoliko mjeseci, kako ocjenjujete taj posjet, je li donio neke konkretne rezultate?

Bio je to odličan posjet, jako sam sretan da se dogodio na početku mog mandata, osobito zato jer je to prvi posjet jednog indijskog predsjednika Hrvatskoj. Mislim da je on pokazao indijski interes za Hrvatsku. Vaša ministrica vanjskih poslova posjetila je Indiju prošle jeseni i time pokazala porast hrvatskog interesa za Indiju. To su vrlo dobri signali, a takvi događaji pomažu da se pokrenu međusobne veze i odnosi, osobito na gospodarskom planu. Kao što ste rekli, indijskog predsjednika pratila je velika delegacija gospodarstvenika, ali i drugih dužnosnika. Potpisano je i nekoliko međudržavnih sporazuma – između ostalog i onaj o kulturnoj suradnji, turizmu, kao i o suradnji među našim sportskim udruženjima. U Indiji njegujemo veliko poštovanje prema hrvatskim sportskim dostignućima, jer Hrvatska je doista globalna sila na više sportskih područja. Mislim da je u obje zemlje nakon tog državnog posjeta došlo do porasta interesa unutar poslovne zajednice.

NACIONALIndija je jedan od globalnih ekonomskih giganata, jedna od dviju najmnogoljudnijih zemalja u svijetu. Hrvatska je, s druge strane, ne samo mala zemlja, već i ekonomski prilično slaba. Na kojem planu ove dvije zemlje uopće mogu surađivati?

Mislim da itekako možemo povećati međusobnu suradnju, bez obzira na razlike u veličini, a naša je dosadašnja gospodarska suradnja bila prilično skromna. U pravu ste kada kažete da je Indija jedna od najvećih i najbrže rastućih ekonomija u svijetu. I zato ona predstavlja ogromno tržište za hrvatske izvoznike. Svjestan sam činjenice da neki poslovni ljudi u Hrvatskoj misle kako je Indija predaleko i možda još nisu svjesni mogućnosti koje indijsko tržište pruža. Čini mi se da je gospodarska delegacija koja je posjetila Hrvatsku bila dobar indikator u tom smjeru. Osim toga, Indija je i veliki investitor – indijski gospodarstvenici investiraju u inozemstvu, mi već imamo dosta investicija i u Hrvatskoj i rado bih da se te investicije povećaju. Mislim da Hrvatska ima velike potencijale na planu tehnologije, obnovljivih izvora energije, razvoja električnih automobila. Indija ima interese i u farmaciji, već je investirala u Tvrtku Lukaps u Ludbregu, gdje je zaposlila preko 250 hrvatskih stručnjaka, a participira i u razvoju inženjerske industrije te turizma. Mislim da se moramo bolje upoznati, sudjelovati na gospodarskim sajmovima i slično, jer za sada se, nažalost, još uvijek međusobno istražujemo.

NACIONAL: Indija je zemlja napredne tehnologije – postoji li tu prostor za veću suradnju s Hrvatskom?

Imate pravo, Indija je na tom području vrlo jaka, osobito na planu razvoja softvera. Infosys, jedna od najvećih indijskih tvrtki, otvorila je 2017. razvojni centar za jugoistočnu Europu u Karlovcu, u kojem zapošljava preko 100 inženjera. Prilikom posjete indijske delegacije raspravljalo se i o razvoju specifične tehnologije za solarnu energiju. Pozvali smo Hrvatsku da se u tome pridruži Međunarodnom solarnom savezu koji su na globalnoj razini pokrenule Indija i Francuska… Vjerujem da će se nešto od toga i ostvariti. Indija je zemlja u čijoj ekonomiji je najvažniji privatni sektor. Politika je tu da bi otvarala vrata, a dalje se poduzetnici moraju dogovarati sami.

NACIONAL: Postoji li interes za ulaganje u brodogradnju, s obzirom na situaciju u kojoj su se našla hrvatska brodogradilišta?

Prilikom predsjedničkog posjeta hrvatska strana spomenula je brodogradnju kao područje u kojem se otvaraju mogućnosti za ulaganja. Vi ste u tome jako dobri, Indija baš i ne, vjerujem da bismo mogli nešto naučiti od vas ili pak kupovati brodove. Znam i da je Predsjednica spomenula luku Rijeka i mogućnost izgradnje indijskog distribucijskog centra. No sve se to ne može događati preko noći. Znam da su se nakon tog posjeta neke kompanije počele interesirati za mogućnosti investiranja, za natječaje – nadam se da će to uroditi konkretnim rezultatima.

‘MI SMO I DALJE ČLANICA Nesvrstanih, iako se svijet promijenio. Više ne možemo govoriti o dvama sukobljenim blokovima, no i dalje je važno da svaka zemlja ima autonomiju u donošenju političkih i svih ostalih odluka’

NACIONAL: U Hrvatsku dolazi sve više indijskih radnika, koji su jako cijenjeni kod poslodavaca. Kako to objašnjavate?

Velika smo zemlja, imamo puno kvalificirane radne snage, a ljudi odlaze tamo gdje postoji potreba za radnicima, kao u Hrvatskoj, osobito u građevinarstvu i turizmu. Znam da su neke hrvatske tvrtke tražile radnike po Indiji. Zato i vidimo sve više i više onih koji dolaze na određene poslove, a čini mi se da su tim iskustvom zadovoljni i oni i poslodavci. Tu ima potencijala jer indijski radnici izuzetno su cijenjeni i drugdje u svijetu, osobito u zapadnoj Aziji. Želimo svakako ohrabrivati legalan dolazak indijskih radnika u Hrvatsku, nikako ne bismo htjeli da dolaze ilegalno. Zato im i pomažemo da uspostave kontakt s tvrtkama koje trebaju radnu snagu.

NACIONAL: Indija je demokratska zemlja, međutim, postoji problem velikih socijalnih razlika. Ima li Vlada premijera Modija neko rješenje za takvu situaciju?

Točno je da postoje ekonomske razlike, koje imaju implikacije i na društvena pitanja. Mislim da je Vlada premijera Modija toga itekako svjesna, zbog čega nastoji određenim mjerama pomoći najsiromašnijima. Zato postoje državne potpore za električnu energiju, pristup besplatnom zdravstvenom sustavu, obrazovanju i slično. Trude se da taj veliki ekonomski rast bude pravednije raspodijeljen između najbogatijih i najsiromašnijih. Drugi element je društveni život i smatram da naša demokracija na tom planu dobro funkcionira i da ljudi iz svih slojeva društva imaju priliku sudjelovati u demokratskim procesima. Mislim da kombinacija takvog demokratskog sustava i ekonomskog rasta pomaže izgradnji države blagostanja za sve.

NACIONAL: Indija je u svojoj povijesti imala snažne ženske liderice – dakle, deklarativno i na političkom planu žene su ravnopravne, no u stvarnom životu izložene su predrasudama, nasilju i masovnim silovanjima, a o nekim strašnim slučajevima imali smo prilike čitati u medijima. Što indijske vlasti rade kako bi se to promijenilo?

Indija je jedna od zemalja koja je od postizanja svoje neovisnosti svima starijima od 18 godina dala pravo glasa na izborima. U našem Ustavu piše da ne smije biti diskriminacije. Na lokalnim razinama čak je propisano da barem 1/3 zastupnika moraju biti žene. I porezna politika ide u korist ženama – porezi za žene vlasnice kuća ili privatnih tvrtki su manji. No naravno da postoje sredine u kojima su žene diskriminirane i izložene nasilju. Iako mi se čini da su mediji preuveličavali broj takvih slučajeva. Ako pogledate statističke podatke, postotak silovanja u odnosu na broj stanovništva je zapravo vrlo nizak. Bilo je nekoliko doista tragičnih slučajeva koji su digli indijsku i svjetsku javnost na noge i zato je i postrožena legislativa. Mislim da se situacija popravlja iz dana u dan, osobito zato jer su žene o tome otvoreno progovorile. No društvene promjene teško je postići promjenama zakona, one idu sporo. Ako je žena obrazovana i ima pristup tržištu rada, onda se i njena pozicija mijenja. Posljednjih pet godina svjedočili smo i promjenama na političkom planu. Sve je više liderica na lokalnoj razini, a u Vladi žene su na čelu dvaju najjačih ministarstava – vanjskih poslova i obrane. Jako puno žena ima u medijima, u novinarstvu. Mislim da se stvari ubrzano mijenjaju u pozitivnom smjeru.

NACIONAL: Indija će brojnim manifestacijama cijele godine proslavljati 150. obljetnicu rođenja Mahatme Gandhija. Koliko je njegova filozofija, temeljena između ostalog i na principu „budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“, prisutna u indijskom društvu?

Mogao bih o Gandhiju pričati satima. Njegov utjecaj na indijsko društvo i danas je ogroman. Ne samo kao oca nacije i ključnog vođe koji nas je doveo do neovisnosti, već i kao pokretača filozofije nenasilja. To će na svoj način obilježiti i indijska Vlada. Mislim da je ta filozofija i danas posvuda prisutna u indijskom društvu. Predsjednik Ram Nath Kovind darovao je Hrvatskoj bistu Mahatme Gandhija, za koju još tražimo adekvatnu lokaciju. Ona će biti otkrivena 2. listopada, što će biti popraćeno prigodnom svečanošću. Cijele godine organizirat ćemo niz različitih događaja kako bismo podsjetili građane Hrvatske na njegovu veličinu i njegove ideje.

NACIONAL: Kakav je odnos današnje Indije prema Pokretu nesvrstanih?

Mi taj pokret smatramo važnim zato što iza njega stoji koncept prema kojem svaka nacija ima pravo na vlastiti izbor i ne mora se opredjeljivati između dvaju velikih globalnih političkih blokova. Mi smo i dalje članica Nesvrstanih, iako se svijet u međuvremenu promijenio. Više ne možemo govoriti o dvama sukobljenim blokovima, no i dalje smatramo važnim da svaka zemlja ima autonomiju u donošenju političkih i svih ostalih odluka. I Indija je danas drukčija zemlja, postali smo jedna od najvećih svjetskih ekonomija, jedna od najvećih političkih i vojnih sila. No u našem fokusu je i dalje društveni i ekonomski razvoj naše zemlje.

NACIONAL: Kakva je pozicija Indije u carinskom ratu između Kine i SAD-a?

Ne mislim da sam ja osoba koja bi to trebala komentirati. No ono što mogu reći jest da Indija vjeruje da svi možemo imati koristi od globalizacije, svijet je profitirao od globalizacije, globalizacija je pomogla nekim društvima da se izvuku iz siromaštva. Otvorena i poštena trgovina, razmjena dobara, tehnologije i ideja pomaže globalnom razvoju, a protekcionizam ne pomaže. Indija bi željela vidjeti da globalne institucije funkcioniraju, kao i globalna suradnja. No dalje ne bih želio komentirati odnose Kine i SAD-a. Ipak sam ja veleposlanik Indije u Hrvatskoj.

‘ŽELIMO SVAKAKO OHRABRIVATI legalan dolazak indijskih radnika u Hrvatsku, nikako ne bismo htjeli da dolaze ilegalno. Zato im i pomažemo da uspostave kontakt s tvrtkama koje trebaju radnu snagu’

NACIONAL: U Hrvatskoj živi mnogo štovatelja indijske filozofije i kulture. Jeste li bili u kontaktu s Odsjekom za indologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu?

Da, naravno. Jako smo sretni da već 60 godina u okviru Filozofskog fakulteta u Zagrebu postoji Katedra za indologiju, koja je jedna od cjenjenijih u svijetu. Usko surađujemo s njima i smatramo da su dali velik doprinos uspostavljanju boljih veza između Hrvatske i Indije. Prilikom posjeta indijskog predsjednika Hrvatskoj potpisan je i Sporazum o osnivanju Katedre za sanskrt na Sveučilištu u Zagrebu, na kojem će odsad raditi profesor iz Indije.

NACIONAL: Prošli tjedan putovali ste obalom – koliko ste stigli vidjeti i kako vam se sviđa Hrvatska u koju ste relativno nedavno stigli?

Jako sam sretan da sam dobio priliku raditi u tako lijepoj zemlji. U Hrvatsku dolazi sve više indijskih turista, prošle godine bilo ih je preko 65 tisuća, a i ja sam imao priliku obići nekoliko gradova. Prošli tjedan putovao sam od sjevera prema jugu, bio sam u Rijeci, Šibeniku, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku, a na povratku sam obišao Zadar. Iako je padala kiša, bilo je lijepo. Želio bih vidjeti otoke, upoznati vašu kulturu i baštinu.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš