Backo Mini Express, donedavno najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4 u glavnom hrvatskom gradu, u povodu ovogodišnjeg početka Adventa u Zagrebu (01.12.) otvara svoja vrata, ne samo kao jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja ovog dijela Stago kontinenta, nego i kao peta najveća europska maketa željeznice.

Svega u dvije godine od kada je počela s radom, kao rezultat čistog volonterizma i zaljubljenosti u vlakove, koja danas predstavlja iznimno popularan i rado posjećeni sadržaj najboljeg Adventskog sajma u Europi.

Backo Mini Express nastajao je pet godina kao plod marljivog i napornog rada da bi umanjeni svijet željeznice, cesta, vozila, ljudi, Zagreba i ostalih gradova kroz koje putuju vlakovi postali hrvatska maketarsko – turistička stvatnost.

Od 01. prosinca ove godine kao peta najveća maketa Europe s posebnim turističkim raritetima – zagrebačkom maketom od ovog Adventa po prvi puta će se kretati i mini automobili, autobusi i kamioni na indukcijsku struju što imaju samo još dvije makete u Europi. Cijeli sadržaj makete ukomponiran je vizualno i zvukovno i u meteorološke pojave, pa je Backo Mini Express jedina maketa u Europi u čijem prostoru se efekt kiše ali i grmljavine prezentira 3 D simulacijom radi što vjernijeg doživljaja.

Dječački snovi vrhunskog maketara Antuna Urbića Backa, naganjanje malih vlakova u početku na tavanu obiteljske kuće, prerasli su i dječaka i snove i postali danas zaštitnim turističkim znakom i sadržajem ovog dijela Europe.

Backo Mini Express je 85 posto hrvatski proizvod. Po petoj najvećoj maketi željeznice Europe na gotovo 300 četvornih metara prometuje više od 100 vlakova, s brojnim sadržajima i atrakcijama.

Uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Backo Mini Express ovog prosinca treću godinu za redom sudjeluje u projektu Advent u Zagrebu sa svojim blagdanskim sadržajem i programom.

“Nakon turista iz regije, najviše smo evidentirali posjeta Nijemaca i Austrijanaca, a bilo je i Talijana te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea te Južne Koreje, Indije, Kine i Australije”, rekao  je idejni začetnik projekta Backo Mini Expressa najavljujući puno premijernih detalja na maketi i ovog Adventa u Zagrebu.

Najpopularniji sadržaj na maketi je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji te natjecatelji utrke Snow Queen Trophy koji svoj sportski posjet hrvatskoj metropoli koriste i za obilazak makete.

“Uz veliko skijalište, na maketi je postavljena replika srca Grad Zagreba, točnije, Tomislav trg na kojemu za vrijeme Adventa imamo i klizalište. Naši mali i veliki posjetitelji mogu i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi što je  dodatni sadržaj svim “vlakoljupcima“, a s proširenjem na dodatnih 250 četvornih metara patentirat ćemo popriličan broj dodatnih sadržaja, među kojima i prvi puta u ovom dijelu Europe dizalo za vlakove kojim ćemo ih prenositi s prizemnog kata makete u podrumski dio izložbenog prostora makete”, najavljeno je iz Backo Mini Expressa.

https://web.facebook.com/backominiexpress/

Komentiraj