Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe Backo Mini Express, postavljena u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, privlači sve više pažnje građana te domaćih i stranih turista postajući time još jedna zagrebačka turistička atrakcija.

Maketa te željeznice postavljena je prije četiri mjeseca, od kada ju dnevno posjećuje 70-ak građana i turista, a postavljena je na 75 metara četvornih i po njoj ‘prometuje’ čak 102 vlaka osam sati svakog dana, odnosno istodobno može bez ikakvih kvarova ili sudara voziti dvadeset vlakova, za što je postavljeno čak 1.050 metara mini tračnica.

Maketa se može pogledati svakog petka i subote, u prosjeku je pogleda 70 posjetitelja dnevno. Organiziraju se posjete raznih udruga, škola i organizacija, a od svibnja sve su češći strani gosti.

Dio tračnica je ukopano deset centimetara u pod, a neke se nalaze i na visini od tri metra, a riječ je o pravom maketarskom blagu uz izraženu veliku kreativnost i ručni rad.

 

  • Po svojim dimenzijama te sadržaju, koji je umanjeni prikaz stvarnog života u omjeru 1:87, maketa spada među dvadeset najvećih u Europi i ‘plod’ je velikog maketarskog zalaganja idejnog začetnika projekta Antuna Urbića i još četvorice djelatnika makete te je u 80 posto svog sadržaja izvorni hrvatski proizvod.

 

Već na samom otvorenju medijske novinarske ekipe iz daleke Kine popratile su projekt te poslale u istočnu Aziju vijesti o ovom jedinstvenom sadržaju u Hrvatskoj, stoji u priopćenju. “Danas turisti od Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Skandinavije, Slovenije do Novog Zelanda rado obilaze tu svojevrsnu atrakciju” istaknuli su.

Idejni začetnik i voditelji projekta Antun Urbić, izrazio je želju da Backo Mini Express postane prepoznatljiv turistički proizvod Hrvatske, prostor u kojega će odrasli i djeca s radošću trošiti vrijeme gledajući zaljubljeno u vlakove, bez obzira što današnja tehnologija, internet, svijet telefona te brojni gadgeti nude sasvim drugačiji način zabave.

“Od kada smo krenuli kao stalni postav otvoren svakog petka i subote posjećuje nas velik broj ljudi, imali smo i organizirane posjete raznih udruga, škola i organizacija, a od svibnja sve je više i stranih turista koji dolaze u Zagreb, posebice onih iz SAD-a, Njemačke, Skandinavije, Slovenije, Belgije, pa i s Novog Zelanda”, ističe Urbić.

Želja mu je da ta maketa postane prepoznatljiv turistički proizvod ne samo Zagreba, nego i Hrvatske. Najavljuje da će i u nadolazećim mjesecima svim posjetiteljima ponuditi brojne zanimljivosti.

Komentiraj