BAČIĆ “Zakon o udomiteljstvu do 14. prosinca”

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak kako i dalje traju konzultacije o načinu glasovanja o Zakonu o udomiteljstvu pa zato taj zakon, koji je podijelio vladajuću većinu, nije bio na popisu zakona o kojima se glasuje.

HNS je najavio da će kod glasovanja o zakonu o udomiteljstvu biti suzdržan jer nije prihvaćen njegov amandman da se udomljavanje dopušta i istospolnim partnerima, a na tom tragu se izjašnjavao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji također pripada većini. No, Bačić poručuje da će zakon sigurno proći, ovoga ili idućeg petka.

“Danas smo se fokusirali na donošenje proračuna, mislili smo da će možda i dulje trajati glasovanje. Oko točaka dnevnog reda o kojima još uvijek traju konzultacije danas nismo glasovali, prema tome, imamo još dva petka za glasovati”, rekao je Bačić novinarima.

Pozicije su uglavnom jasne, ali ćemo se više posvetiti glasovanju i donošenju zaključaka i o drugim točkama dnevnog reda. Nismo danas izostavili samo Zakon o udomiteljstvu, ima toga još, o tome ćemo se dogovoriti vjerojatno u petak ili petak 14. prosinca, i o tome glasovati, kaže Bačić.

Predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika ponavlja kako će do tada održati konzultacije “oko načina glasovanja o amandmanu, odnosno usvajanju zakona”.

Sve je dogovoreno o Zakonu o udžbenicima i Zakonu o udomiteljstvu

Na pitanje ima li odgoda glasovanja veze s HNS-ovim nezadovoljstvom zbog nedonošenja Zakona o udžbenicima, Bačić je ustvrdio kako nema jer je sve dogovoreno i o Zakonu o udžbenicima i o Zakonu o udomiteljstvu.

“Mogli smo danas komotno glasovati, ali dogovaramo se oko svih aspekata glasovanja. Donijet ćemo zakon do 14. prosinca”, ustvrdio je Bačić ujedno izrazivši zadovoljstvo usvojenim proračunom za iduću godinu.

Bačića ne čudi što je Bandićev Klub zastupnika povukao amandman o besplatnim udžbenicima za osnovnoškolce jer je to rezultat dogovora.

“To je bilo za očekivati s obzirom da smo na razini vladajuće koalicije dogovorili kako ove godine neće biti prihvaćen taj amandman nego trebamo pripremiti model kako i na koji način omogućiti besplatne udžbenike. Iako ja uvijek kažem da to nisu besplatni udžbenici, to su udžbenici koje plaćaju svi hrvatski porezni obveznici kroz proračun, a način distribucije, tko i kako će ih dobiti riješit ćemo posebnim modelom koji treba pripremiti Vlada”, najavio je Bačić.

Komentiraj