Patrik Macek/PIXSELL

BAČIĆ “Vlada ima pravo na informativnu kampanju o mirovinskoj reformi”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je da Vlada apsolutno ima pravo voditi informativnu kampanju o mirovinskoj reformi.

“Vlada je informativnu kampanju o mirovinskoj reformi započela prije prikupljanja potpisa protiv te reforme. To je vrlo važno. Želi se građane upoznati sa svim pogodnostima mirovinske reforme, koja bi trebala pridonijeti povećanju mirovina i sustav učiniti održivim. Vlada na to ima apsolutno pravo. Nigdje, pa ni u preporukama Venecijanske komisije, ne navodi se da vlade ne mogu javnim sredstvima, a kojim bi drugim i mogle ako ne javnim, svoje politike predstaviti građanima“, rekao je Bačić.

Dodao je da se može reći da bi to bilo suspektno kad bi se to događalo nakon odluke o raspisivanju referenduma, ali do te je odluke još jako puno. „Prvo je potrebno prikupiti potpise, zatim ide provjera jesu li vjerodostojni, ocjena je li to u skladu s Ustavom i tek onda Sabor, ako su ispunjene sve pretpostavke, može donijeti odluku o raspisivanju referenduma. Nakon toga bi, a do dana održavanje referenduma, bilo suspektno da se javnim novcem financira protureferendumsku kampanju“, pojasnio je.

Podsjetio je, posebno kolege iz SDP-a i Mosta, da su se pojedini ministri iz Vlade Kukuriku koalicije, kad je bio referendum o braku, u medijima i kroz spotove protivili tom referendumu. Tada to njima nije smetalo, a ovo što radi naša Vlada apsolutno je druga stvar, istaknuo je u izjavi novinarima u Saboru.

“SDP je imao spot koji je sam financirao, ali su ministri davali izjave o tome da se oni protive referendumskom pitanju o ustavnoj definiciji braka. Neka SDP pokaže kako su tim ministrima platili te spotove koji su bili u medijima, pogotovo onima koji nisu bili članovi njihove stranke“, pozvao je Bačić konkurente.

Mogući utjecaj Vladine kampanje na građane u predreferendumskom razdoblju, kada se prikupljaju potpisi, za Bačića je „posve legitiman“.

“Čak i u vrijeme referendumske faze Vlada i njeni ministri imaju pravo iznositi svoje političke stavove kojima se protive referendumskoj inicijativi. To nije sporno, dapače. Osim toga, kako to da sindikatima ne smeta da im oporbene stranke, iako su kad su bile na vlasti donosile takva rješenja, sada daju političku i, što je još suspektnije, logističku potporu u provođenju referenduma“, zanima Bačića.

Upitan gdje je Milijan Brkić, najavio je da će ovih dana biti u Saboru i vjerojatno predsjedati sjednicom. „Ne mogu komentirati cijelu tu ‘sms aferu’ dok institucije ne završe svoj posao. Na temelju saznanja koja sada imam ne mogu donositi konačan sud o bilo čemu. Kao oprezan političar pričekao bih izvješće za to zaduženih tijela“, komentirao je.

Smatra da nema licemjerja u tome što je Božidar Kalmeta promoviran u pomoćnika glavnog tajnika iako mu se sudi, a za Brkića se govori da bi u slučaju optužnice nanosio štetu HDZ-u.

“Ne mogu vam odgovarati na hipotetska pitanja što će biti ako bude. Što se tiče Kalmete, nakon što je protiv njega podignuta optužnica nije ga stranka kandidirala za gradonačelnika Zadra ni za saborskog zastupnika. Na taj je način zamrzno aktivnosti na kojima je bio iznimno uspješan. Prema tome, ne možemo govoriti o licemjerju stranke, ona prema svim svojim članovima isto postupa“, smatra Bačić.

Najavio je da će o eventualnoj šteti koju Kalmeta svojim sudskim procesom nanosi ugledu HDZ-a reći kada Županijski sud u Zagrebu donese barem nepravomoćnu presudu u tom slučaju.

Presumpcija nevinosti vrijedi za Kalmetu i sve druge, pa i Brkića. „Kod svakoga je, čini mi se, presumpcija nevinosti način kako stranka treba reagirati. Politički aspekt ponašanja pojedinog zastupnika je druga stvar, o tome stranka može odlučivati, ali nakon što budemo imali saznanja o eventualnom pravorijeku određenih pravosudnih tijela“, napomenuo je.

Neshvatljivim je ocijenio medijske napise s optužbama da je Brkićev kum Blaž Curić dao Franji Vargi nalog da elektronski nadzire ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ali, napominje, ne zna je li to točno pa ne može komentirati. Dodao je i da ne može povezivati Brkića s time što je Varga od nekoga dobio nalog da prisluškuje ili prati elektronsku poštu nekog ministra, pa stoga ni komentirati.

Što se tiče imovinske kartice ministra Tomislava Tolušića, Bačić smatra da je on sam sve o tome rekao, kao i da je napravio sve u skladu s uputama za popunjavanje imovinske kartice pa tome nema što dodati, niti ima informacije koliki je doista njegov stambeni prostor.

Komentiraj